IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и МВФ поискаха от Гърция да съкрати държавните разходи с 1,3 млрд. евро

Мерките са част от пакета съкращения за общо 3,3 млрд. евро, или 1,5% от БВП, за който се водят напрегнати преговори през последните няколко дни

10:28 | 07.02.12 г. 3
ЕС и МВФ поискаха от Гърция да съкрати държавните разходи с 1,3 млрд. евро

Международните кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка поискаха от Гърция допълнително съкращаване на държавните разходи с 1,3 млрд. евро през тази година, които трябва да бъдат осигурени чрез намаляване на бюджета за здравеопазване, отбрана и местно самоуправление, съобщиха от гръцкото министерство на финансите, цитирани от ИТАР-ТАСС.

По данни на ведомството новите съкращения ще бъдат включени в пакета на стойност 3,3 млрд. евро, или 1,5% от брутния вътрешен продукт на страната, за който през последните няколко дни гръцкото правителство води напрегнати преговори с кредиторите.

Според ЕС и МВФ допълнителните 1,3 млрд. евро трябва да компенсират загубите от данъчни постъпления както от набелязаното понижаване на минималната работна заплата в частния сектор, така и от по-сериозната рецесия, в която се очаква да навлезе балканската държава през настоящата година. Според предварителните оценки свиването на икономиката може да надхвърли 3,5% от БВП при заложени в държавния бюджет 2,8%.

Допълнителното намаляване на разходите трябва също така да компенсира загубата на социални и пенсионни осигуровки заради ръста на безработицата и намаляването на работната заплата.

За съкращаването на държавните разходи вчера в гръцкото министерство на финансите е било проведено съвещание под ръководството на първия заместник-министър Филипос Саханидис, в което са участвали главните секретари на основните министерства и членове на техническия персонал на международните кредитори.

На съвещанието е било взето решение за съкращаване на разходите за здравеопазване с 1,1 млрд. евро, за отбрана – с 400 млн. евро, както и за орязване на субсидиите за органите на местното самоуправление, което ще позволи да бъдат икономисани още 400 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Как да изкараш пари?Много просто, взимаш 2 лева, слагаш ги под стола и сядаш на него. Задачата е да се вземат 2-та лева. За целта най-лесно е да станеш от стола и да ги вземеш. Извод: за да изкараш пари трябва да си размърдаш ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mr_crash
преди 12 години
Искам да видя физиономиите на Меркози във момента в койтоопростят целия гръчки дълг и си признаят че са изиграни от византийците. А не дай боже Полша и Чехия да откажат влизане в еврозоната с аргумент че не искат да плащат чужд дълг :()
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Да видим сега синдикатите как ще запънат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още