Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС и САЩ са приключили преговорите за селскостопанските квоти

Квотите се разделят между ЕС и Великобритания въз основа на последните търговски потоци

ЕС и САЩ са приключили преговорите за селскостопанските квоти

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) и САЩ са приключили преговорите за коригиране на селскостопанските квоти на Световната търговска организация (СТО) след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

Това е кулминацията на двугодишните преговори в рамките на СТО за разделяне на тези квоти на ЕС, като част от обема остава за 27-те държави членки, а друга част - за Великобритания, въз основа на последните търговски потоци.

Споразумението обхваща десетки квоти и милиарди евро търговия, включително за говеждо, птиче месо, ориз, млечни продукти, плодове и зеленчуци и вина, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

ЕС провежда преговори за разпределяне на подобни квоти с 21 други партньори, имащи право на достъп до тези квоти. Брюксел вече приключи преговорите с Аржентина, Австралия, Норвегия, Пакистан, Тайланд, Индонезия и други страни.

„Това споразумение - направено в рамките на СТО - запазва оригиналните обеми, но ги споделя между ЕС и Обединеното кралство. Това дава сигурност и стабилност на търговията със селскостопански продукти и нашите пазари“, коментира комисарят по земеделие Януш Войчеховски. „Това изпраща добър сигнал за нашия ангажимент да работим заедно както на двустранна основа, така и в рамките на СТО“, допълва той.

Предстои споразумението да бъде изпратено за ратификация от Съвета на ЕС и Европейския парламент.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Шарл Мишел: Фондът за възстановяване на ЕС е стабилен