Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС и САЩ заравят томахавката в името на търговията

Брюксел и Вашингтон ще се ангажират да сложат край на търговските битки помежду си по време на предстоящата си среща следващата седмица

ЕС и САЩ заравят томахавката в името на търговията

Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерите на Европейския съюз и президентът на САЩ Джо Байдън ще се ангажират да сложат край на търговските битки помежду си по време на предстоящата си среща следващата седмица. те ще обещаят да премахнат двустранните мита върху стоманата и алуминия преди края на тази година.

Това става ясно от проект за заключително становище на срещата на върха ЕС-САЩ в Брюксел на 15 юни, видян от Bloomberg News.

Съюзниците ще се договорят несъгласията помежду им да бъдат изчистени, включително и продължаващият почти две десетилетия спор за държавните субсидии на Boing и Airbus. Стоки за над 18 млрд. долара на ЕС и САЩ са обект на мита.

Още по темата

Двете страни ще обещаят да намерят решение на спора преди 11 юли, става ясно от черновата, която все още подлежи на промени. Брюксел и Вашингтон вече се договориха да отменят временно митата, свързани със спора, за да улеснят постигането на споразумение.

Тази версия на заключенията е била видяна както от представители на ЕС, така и на САЩ, което означава, че е по-близо до окончателния вариант, отколкото предишни проекти, посочват от Bloomberg.

Спорът в авиосектора

През 2019 г. Световната търговска организация (СТО) разреши на Вашингтон да наложи мита върху внос от ЕС за 7,5 млрд. долара заради държавната подкрепа за Airbus. Блокът от своя страна получи разрешение за реципрочни налози върху стоки за 4 млрд. долара.

Двете страни ще работят и за премахване на митата върху стоманата и алуминия преди 1 декември, става ясно от проекта. През 2018 г. САЩ наложиха мита на внос от ЕС с довода за опасения за националната сигурност. Брюксел отвърна с налози върху американски износ за 2,8 млрд. евро на различни продукти – от бърбън и дънки до мотоциклети.

„Трябва най-накрая да оставим продължаващите спорове, каквито за съжаление има, зад нас“, коментира във вторник пред репортери германският министър на външните работи Хайко Маас, който заяви още, че в момента има напредък по някои въпроси.

Технологично партньорство

ЕС и САЩ също така ще обявят и партньорство, целящо подсилването на пазара на полупроводници и в от двете страни на Атлантика. Планът е част от по-обширна платформа за сътрудничество, наречена Съвет за търговия и технологии, за чието създаване двете страни трябва официално да дадат съгласие на срещата.

„Ангажираме се със създаването на партньорство между ЕС и САЩ по ребалансирането на световната верига на доставки при полупроводниците с намерение да се подобри сигурността на доставките на ЕС и САЩ“, се казва в текста.

Съюзниците се надпреварват със стратегии за стимулиране на производството си на чипове на фона на усилията и на други страни, включително Китай, да подобрят своите индустрии.

Целта на Вашитнгтон и Брюксел е да се намали зависимостта от азиатските доставки, след като световният недостиг на полупроводници подчерта зависимостта на света от региона за основния компонент на почти всичко от смартфони до домашни уреди и автомобили.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
BP е поредната компания от Big Oil, която увеличава дивидента след силен отчет