IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Великобритания ще се опитат да сключат споразумение до полунощ

Представителите на двете страни може дори вече да разполагат с примерен законово издържан текст, който да бъде разгледат в сряда

15:43 | 15.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британските преговарящи са представили нов, преработен вариант на предложенията си за сделка за Brexit на фона на подновения оптимизъм за скорошно справяне с патовата ситуация.

Представителите на двете страни може дори вече да разполагат с примерен законово издържан текст, който да бъде разгледан в сряда, съобщават източници пред Bloomberg.

Целта на новия текст е да хвърли повече светлина върху предложените вече от Лондон митнически разпоредби за границата със Северна Ирландия, посочват запознатите. Очаква се разговорите да продължат в рамките на деня в Брюксел, за да се установи до каква степен Северна Ирландия ще бъде отделена от митническия съюз. От това ще зависи и как ще бъде настроена Демократичната юнионистка партия, от чиято подкрепа зависи дали евентуалната сделка с Брюксел ще бъде приета от парламента в Лондон.

По-рано днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че е възможно тази седмица да бъде сключена сделката за Brexit, но разговорите все още остават трудни.

„Дори ако постигането на споразумението да е трудно - все по-трудно, ако трябва да бъда откровен - то ще бъде възможно още тази седмица", каза Барние пред репортери в Люксембург.

Темата за Brexit е била обсъдена и в телефонен разговор между британския премиер Борис Джонсън и френския президент Еманюел Макрон, заяви говорителят на Джонсън. По думите му диалогът между двамата е бил конструктивен. „Бих казал, че е добра дискусия“ посочи Джеймс Слак, без да дава повече подробности.

По думите му Великобритания работи упорито за постигането на споразумение с блока, преди да изтекло времето за договорки преди срещата на върха на европейските лидери в четвъртък.

Положителен сигнал дойде и от Париж. Според френското правителство предложенията на Великобритания са били „сериозни“, въпреки че все още е прекалено рано да се каже дали ще бъде постигнато споразумение преди срещата на върха.

След като лирата поскъпна заради коментарите на Барние, паундът изтри част от ръстовете. Това стана, след като се появиха подробности от срещата на европейските министри на външните работи в Люксембург, по време на която е било наблегнато на оставащите противоречия между Брюксел и Лондон.

Британската валута все още е с 0,2% по-скъпа към 15 ч. българско време, достигайки цена от 1,2633 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 4 години
И аз,подобно на Катон Стари(който завършвал всяка своя реч,независимо от темата,с думите: "И все пак мисля,че Картаген трябва да бъде унищожен") ,за пореден път ще кажа: И все пак,аз мисля,че споразумение няма да има,а ще има "твърд Брекзит"!Ще се радвам ако бъда опроверган,но логиката на събитията потвърждава точно този изход, от тази сага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още