Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС и Великобритания скоро ще започнат преговори за Гибралтар

Правителствата на ЕС одобриха мандат на ЕК за разговорите

ЕС и Великобритания скоро ще започнат преговори за Гибралтар

Снимка: Marcelo de Pozo/Bloomberg

Преговорите за договор за отношенията на Европейския съюз (ЕС) и Гибралтар след Brexit скоро ще започнат, след като правителствата на ЕС одобриха мандат за разговорите, съобщава онлайн изданието Politico.eu.

Съветът на ЕС даде зелена светлина на мандата на Европейската комисия (ЕК) във вторник, като проправи пътя за официални преговори между блока и Великобритания за „установяване на широко и балансирано“ споразумение, „без да се засягат въпросите за суверенитета и юрисдикцията“.

Още по темата
Испания и Великобритания сключиха сделка в последния момент в края на 2020 г., за да избегнат фактическа граница между Гибралтар и Испания. Сделката позволи на Гибралтар да стане част от Шенгенската зона и проправя пътя за разрушаване на спорната 1,2-километрова физическа бариера, разделяща двете територии, като премести граничните проверки до пристанището и летището на Гибралтар.

Това споразумение обаче не е правно обвързващо и трябва да бъде преведено в международен договор между ЕС и Великобритания.

За да успокои британците, които отхвърлиха първия проект на мандата, Съветът се съгласи да включи препратка към Испания, която иска граничната агенция Frontex за подкрепа на контрола по границата през първите четири години от споразумението.

Преговорите, които трябва да приключат до края на годината, ще бъдат водени от вицепрезидента на Комисията Марош Шефчович от страна на ЕС и ръководителя на британската мисия към ЕС Линдзи Кройсдейл-Епълби.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева
Още по темата: Европа Гибралтар Brexit

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Лека по лека, ФРОНТЕКС започва да изпълнява своите функции на все по големи част от външните граници на ЕС. Странно е че, англичаните имат голяма заслуга за това, а сега са извън ЕС.

Още от Европа
Досегашният вътрешен министър на Австрия става канцлер