IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС инвестира 1 млрд. евро в проекти за трансгранично сътрудничество

България е една от държавите, за които ще бъдат отделени средства от този пакет

14:56 | 07.01.16 г.
ЕС инвестира 1 млрд. евро в проекти за трансгранично сътрудничество

Европейската комисия ще инвестира 1 млрд. евро в подкрепа на социалното и икономическото развитие от двете страни на външните граници на ЕС, става ясно от съобщение на Брюксел. Тези средства ще бъдат отпуснати за проекти по трансгранични програми, които се финансират от Европейския фонд за регионално развитие.

Освен страните от ЕС - България, Гърция, Естония, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Финландия, Франция, Швеция, безвъзмездно финансиране по тези програми ще получат и съседните на общността държави - Армения, Грузия, Република Молдова, Украйнаq Русия, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Палестина, Тунис, както и Норвегия и Турция.

Трансграничното сътрудничество е елемент от политиката на ЕС спрямо съседите му, посочват още от ЕК. Целта е да се намалят разликите в жизнения стандарт и да се намерят решения на общите предизвикателства от двете страни на тези граници.

Финансиране получават проекти в няколко области - развитие на малките и средните предприятия, култура, околна среда и изменение на климата, борба с бедността, образование и изследователска дейност, енергетика, достъпност, управление на границите.

За всяка от програмите участващите в нея страни са избрали най-много четири приоритета.

Финансирането се предоставя по линия на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Европейския инструмент за съседство (ЕИС). Споразуменията за финансиране ще бъдат финализирани между страните партньори и ЕС до края на 2016 г. Безвъзмездните средства ще бъдат отпуснати чрез покани за представяне на предложения, които ще бъдат оповестени през 2016 г. или в началото на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още