IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска по-строги регулации за бонусите на банкерите

Опозицията на Лондон едва ли ще промени предложението на ЕП бонусите да не надвишават заплатите

10:39 | 18.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Barclays в Лондонското сити. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Barclays в Лондонското сити. Снимка: Ройтерс

ЕС се готви да въведе най-строгите ограничения за бонусите на банковите служители от началото на финансовата криза през 2008 г., въпреки възраженията на Лондон, съобщава Financial Times.

Повече от година британското правителство полага усилия да смекчи плана за ограничаване на бонусите на банкерите, предложен от Европейския парламент (ЕП).

Франция подкрепя предложението на парламента, което залага строги ограничения на бонусите, надхвърлящи заплатата по договор.

В ЕС съществува и ясно изразено мнозинство, водено от Германия, което иска спорът за бонусите да не се превръща в пречка пред реформата на правилата за капиталова адекватност на банките.

Втвърдяването на европейската позиция помага на Ирландия, която в момента е председател на ЕС, да принуди Лондон да се съгласи с компромисните предложения, които Дъблин се очаква да представи във вторник пред ЕП.

Междувременно британски дипломати правят последни отчаяни опит да ревизират проектодирективата, която налага 1:1 ограничение на съотношението между бонуси и заплати. В компромисното предложение е включена възможността съотношението да бъде повишено до 2:1 с подкрепата на супермнозинство сред акционерите.

Според дипломати в Брюксел шансовете на Лондон да предефинира или чувствително да повиши предложеното от ЕП съотношение са много малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още