IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска спешни разговори със САЩ по казуса със забрани на лаптопи в самолетите

Администрацията на САЩ възнамерява да разшири забраната, която засега се отнася за полети от 10 летища, включвайки европейски държави

19:42 | 11.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) поиска спешни преговори със САЩ заради евентуалното разширяване на забраната пътници в самолети на авиокомпаниите да взимат в ръчния си багаж и да използват по време на полети преносими компютри, предаде Ройтерс.

Администрацията на президента Доналд Тръмп възнамерява да разшири забраната, която засега се отнася за полети от 10 летища, намиращи се главно в ОАЕ, Саудитска Арабия, Катар и Турция, като в нея бъдат добавени и някои европейски страни. Основанията на американските експерти по въздушна сигурност са, че с такива електронни устройства в салона с пътниците може да бъде вкарано взривно устройство.

В писмо до министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джон Кели и до министъра на транспорта Илейн Чао Еврокомисията изтъква, че информацията за подобни заплахи, отнасящи се до европейски летища, трябва да бъде споделяна.

"Ние отново изказваме нашата готовност за конструктивен диалог и предлагаме спешни срещи както на политическо, така и на техническо равнище, за да преценим заедно риска и да обсъдим възможни общи мерки", пишат в писмото си еврокомисарят по транспорта Виолета Булц и еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Решение по въпроса още не е взето, но всякакви ограничения за лаптопите ще се отразят зле на големите европейски авиокомпании, като Луфтханза, Ер Франс-КЛМ, Бритиш еъруейз. Източници от бранша, цитирани от Ройтерс, са заявили, че авиокомпаниите и летищните власти вече работят над евентуални спешни мерки.

Европейски експерти по авиационна сигурност се срещат в Брюксел днес, за да обсъдят възможни начини да реагират на всяко разширяване на американската забрана, която бе подкрепена и от Великобритания. Според двама служители на ЕС, цитирани от Ройтерс, дискусиите засега се съсредоточават върху поддържането на общ фронт.

Редица представители на авиоиндустрията вече изразиха мнение, че забраната за лаптопи в салоните на самолетите ще има силно негативно влияние върху пътуванията към Северна Америка. А според европейски регулатори, цитирани от Ройтерс, принуждаването на пътниците да слагат стотици лаптопи в багажните отделения по време на дълги полети сериозно би застрашило сигурността поради риска от самозапалване на зле деактивирани литиево-йонни батерии.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още