IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС към Полша: Не си играйте с огъня

Полша няма намерения да излиза от Европейския съюз, увери премиерът на страната Матеуш Моравецки

21:22 | 08.10.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Решението на полски съд, което оспорва върховенството на правото на ЕС над полското право потопи съюза в екзистенциална криза в петък и засили възможността Полша да напусне блока с 27 страни, предава Ройтерс.

Политици на Стария континент изразиха удивлението си от хода на съда да подкопае правния стълб, върху който се крепи ЕС, като един министър предупреди източноевропейската страна "да не си играе с огъня“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е „силно притеснена“ от решението на полския Конституционен съд в четвъртък и че ръководеният от нея изпълнителен орган на ЕС ще използва всичките си правомощия, за да гарантира върховенството на европейското право.

Приветствайки решението на съда, полският премиер заяви, че страната му иска да остане в съюза, към който се присъедини през 2004 г., но допълни, че всяка страна членка трябва да бъде третирана справедливо и с уважение.

Варшава отдавна е в конфликт с Брюксел заради демократичните стандарти и независимостта на съдебната ѝ система. Но решението в четвъртък, че части от европейското право са несъвместими с полската Конституция изостря още повече споровете между Варшава и Брюксел.

„Трябва да заявим ясно, че това правителство в Полша си играе с огъна“, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн при пристигането си на среща с колегите си от ЕС.

„Върховенството на европейското право е от съществено значение за интеграцията и съвместния живот в Европа. Ако този принцип бъде нарушен, Европа каквато я познаваме, каквато е създадена според Римските договори, ще престане да съществува“, допълни той.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви, че решението на полския Конституционен съд е атака срещу ЕС, която може да доведе до икономически санкции срещу Варшава.

„Проблемът е сериозен… Фактически има риск от излизане от ЕС“, каза Бон пред телевизия BFM и допълни, че не иска Полша да напусне блока.

Няма планове за „Полекзит“

Полското правителство, ръководено от „Право и справедливост“ съобщи, че няма планове за „Полекзит“ и че за разлика от Великобритания преди референдума през 2016 г. подкрепата на обществото в Полша за членството в ЕС е висока.

Конституционният съд разгледа делото, след като премиерът Матеуш Моравецки попита дали европейските институции могат да спрат Полша да реорганизира съдебната си система.

„Искаме общност, основаваща се на уважение, а не на групиране на равни и по-равни. Това е нашата общност, нашият съюз“, написа Моравецки във Facebook, имайки предвид ЕС. „Това е съюзът, който искаме и който ще създадем“, допълни той.

Фон дер Лайен заяви в комюнике, че 450-те милиона граждани на ЕС и компаниите в съюза се нуждаят от правна сигурност и че ЕК ще използва всичките си правомощия по европейските договори, за да гарантира върховенството на закона на блока над националните закони.

Тя допълни, че Комисията ще направи бърз анализ, за да вземе решение за следващите си стъпки. Представители в Брюксел заявиха, че решението може да доведе до глоби и съдебни дела срещу Варшава, които ще се точат с месеци и дори с години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Също така, в нашата конституция съществува и следната конституционна разпоредба- КРБ Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони НЕ МОГАТ да и противоречат. Някои искания на ЕК, като признаване на еднополовите бракове и въвеждането на ''трети пол'' в конституциите на държавите- членки на ЕС, противоречат на тази наша конституционна норма. Жалко е например, Атанас Семов да е конституционен съдия в нашия КС, а под свои статии да се представя предимно като ''носител на катедрата Жан Моне'' и да твърди, че ЕС правото ВИНАГИ е над националната ни конституция, при ясно наличие на чл.5 ал.1 от нея и по време на кандидатстването ни за държава- член на ЕС, и по време на приемането ни като държава- член на ЕС, и към настоящия момент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Въпросът за това кои са компетенциите на ЕС и в кои политики и отрасли на икономиката, е получил своето разрешение в ДЕС и ДФЕС. В началните членове на тези първични договори за ЕС ясно е описано, че ИМА, СЪЩЕТВУВАТ сфери, които са оставени на юрисдикцията на националните държави- членки на ЕС. Тук проблемът е, че ЕК и ЕП все по-често незаконосъобразно, и в противоречие с тези договорни клаузи, намалява границите на компетенции, оставени на националните държави, и незаконосъобразно увеличава приложното поле на компетенциите на правото на ЕС. Пример- чл. 46 ал.1 от КРБ, в който се казва, че бракът е съюз между мъж и жена. ЕК използва натиск и изнудване спрямо България да променим този член от конституцията си и той да получи друга трактовка, въпреки, че началните членове на ДЕС и ДФЕС ИЗРИЧНО са оставили този въпрос на юрисдикцията на националните държави. Ето- за подобни случаи говорят поляците и са ПРАВИ от юридическа гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
alex8712
преди 2 години
Върховенството на правото на ЕС над националното е записано в договора за присъединяване на всяка държава. И има логика - така една международна компания се съобразява с един набор от закони, а не с 27. Ако половината страни внезапно решат, че не харесват правото на ЕС повече, тяхно право е да го променят или да излязат от ЕС. Но Полша и Унгария имат доооста да почакат преди да се окачествят като ''половината от ЕС''...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Проблема е че, никой не го иска този правен стълб, но всеки иска парите който носи. Въпроса е колко независими ще бъдат ако напуснат ЕС и дали нямат да станат руска, американска или китайска колония. Полша все пак не е Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Какъв правен стълб, който крепял ЕС е ако да речем половината страни не го искат? Правен стълб на диктатура наричан защита на не знам какво си...Подкрепям поляците и унгарците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Огин нема пчове - липсва гориво :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още