IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да изключи Унгария от споразумението за минималния корпоративен данък

С т.нар. механизъм за "засилено сътрудничество" страните, които подкрепят директивата, ще могат да я въведат

18:23 | 30.06.22 г.
<p>
	Министърът на финансите на Франция Брюно льо Мер.<em> Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Министърът на финансите на Франция Брюно льо Мер. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейският съюз работи по алтернативни начини за прилагане на глобалната ставка на корпоративния данък от 15% въпреки съпротивата на Унгария. Това коментира министърът на финансите на Франция Брюно льо Мер пред журналисти, пише Politico.eu.

„Минималното данъчно облагане ще бъде въведено през следващите месеци със или без Унгария“, коментира той пред репортери в Париж.

Той работи с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони "по алтернативни решения, които биха позволили на страните, които желаят да приемат европейски текст... без Унгария", добавя той.

Коментарите на Льо Мер отразяват подобно изявление, направено от германски данъчен служител по-рано тази седмица.

Париж и Брюксел обмислят т.нар. механизъм за „засилено сътрудничество“, който би позволил на страните членки, които подкрепят мярката, да напреднат с нейното въвеждане, без да се налага да достигат единодушието, което обикновено се изисква за текстове относно фискалната политика, според служител на френското министерство на икономиката.

За да работи тази процедура, е необходимо минимум девет държави да се споразумеят по правния текст. Освен това страните могат да решат да се откажат от законодателната инициатива, ако желаят.

Директивата за минималния корпоративен данък беше един от основните приоритети на ротационното председателство на Франция. Париж я беше включил в дневния ред на министрите още от първото си заседание през януари, но не успя да намери консенсус, тъй като Унгария наложи вето на текста на последното заседание на Съвета под председателството на Париж по-рано този месец.

„Никога няма да се откажа от тази директива“, посочва Льо Мер. "Всички знаят, че опозицията на Будапеща няма абсолютно нищо общо с достойнствата на предложението“, допълва той. „Европа не трябва [и] вече не може да бъде държана заложник на лошата воля на определени членки“, казва още френският финансов министър.

Директивата е един от двата стълба на глобалната реформа, която Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се опитва да придвижи, след като сключи сделка миналата година със страните членки. Промените целят да гарантират, че най-големите компании в света, включително дигиталните гиганти, плащат данък върху печалбите си в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още