Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС може да удължи до януари времето за реакция на Италия по отношение да дълга

Брюксел обмисля възможността да даде на Рим шест вместо три месеца за промяна във фискалната политика на страната

ЕС може да удължи до януари времето за реакция на Италия по отношение да дълга

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) би могла да наложи на Италия краен срок до януари за промяна в държавната фискална политика в рамките на процедурата на Европейския съюз (ЕС) за задлъжнялост, съобщава Ройтерс, позовавайки се на протокол от срещата на лидерите на блока.

Ако италианското евроскептично правителство не направи отстъпки през тази седмица по отношение на плановете си за държавните разходи за 2019 г. и 2020 г., изпълнителният орган на ЕС се очаква да предложи на 2 юли да бъде стартирана дисциплинарна процедура за растящия дълг на Рим.

Процедурата, която министрите на финансите на страните от блока ще трябва да одобрят на заседанията на 8 и 9 юли, ще принуди Италия бързо да затегне фискалната си политика или да посрещне глобите на ЕК. 

Още по темата

Съгласно регулациите на ЕС, след започване на дисциплинарна процедура, ЕК може да определи кратки срокове за действие. Най-късият период е от три месеца, което би означавало, че Рим ще трябва да предприеме нови финансови мерки до октомври.

Брюксел обаче обмисля да даде на Италия шест месеца, за да се справи с най-належащите проблеми, посочва протокол от заседанието на Комисията от 5 юни, публикуван в петък.

След въпросната среща ЕК заяви, че е подготвена процедурата срещу Италия, тъй като страната е нарушила правилата на блока относно дълга през 2018 г. и се очаква да надмине договорените ограничена през настоящата и през следващата година.

Дългът на Италия нарасна до 132,2% от брутния вътрешен продукт на страната за изминалата година, което е повече от два пъти спрямо тавана, наложен в това отношение от ЕС (60% от БВП – бел.ред.) и се очаква да нарасне още повече.

Представителите на ЕК настояха по време на срещата, че данните, подкрепящи възможната процедура, не могат да бъдат оспорени от Рим. Но протоколът показва, че Комисията е била готова да даде на Италия отсрочка за справяне с бюджетния дефицит в опит да избегне противопоставянето на италианските евроскептици.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси сподели, че е важно да се покаже, че Брюксел е готов да изслуша италианското правителство, за да избегне използването на позицията на ЕК за политически цели в някои части на Апенините.

Той добави, че ЕК може да предложи краен срок от шест месеца вместо три, за да може Рим да предприеме коригиращи мерки.

В рамките на процедурата, през следващите няколко години Италия ще трябва да приеме и други съображения за съкращения на разходите или данъците.

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини многократно заяви, че фискалните правила на ЕС са остарели и настоява за широко намаляване на данъците, което би могло да наруши допълнително съществуващите фискални изисквания.

Но мнозина в Италия искат да предотвратят дисциплинарните действия на ЕС, които биха могли да повишат разходите по обслужването на държавния дълг, който е вторият по големина ЕС след този на Гърция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Четиринадесет европейски страни се споразумяха за разпределянето на мигранти