IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може и трябва да даде отпор на Русия и крайнодесните

Гражданите на Съюза трябва да бъдат образовани, за да могат да разпознават фалшивите новини

19:15 | 01.08.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Точно както Владимир Путин не прикрива презрението си към западния либерализъм, така и крайнодесните му европейски приятели не крият своето възхищение от руския президент и неговата политика. Всяка страна енергично отрича, че тези връзки се простират отвъд политическото - в сферата на скритото руско финансиране на крайнодесните, пише Financial Times.

Въпреки това правителствата на ЕС, службите за сигурност и съдебните органи не са убедени. Миналата седмица стана ясно, че магистрати в Милано провеждат разследване за евентуална международна корупционна афера, след като BuzzFeed News съобщи, че управляващата в Италия крайнодясна Лига е опитала да прибере десетки милиони евро от нелегална руска петролна сделка.

Матео Салвини, лидерът на Лигата, който е силният човек в неконвенционалното популистко правителство на Италия, отрича всякакви нарушения. Ако някога е имало предложена сделка, то изглежда тя не е стигнала доникъде. Съществуват обаче обезпокоителни прилики между случая в Италия и мръсната афера, в която лидери на крайнодясната Партия на свободата в Австрия попаднаха в медиен капан, обсъждайки размяната на правителствени договори срещу руска финансова подкрепа. Този скандал свали коалиционното правителство във Виена, от което Партия на свободата бе част.

Взаимната подкрепа, която Кремъл и европейската крайна десница си оказват, не би трябвало да скрива факта, че намесата на Русия в политиката на ЕС е идеологически последователна, да не кажем аморална. За разлика от съветските времена, когато Москва протягаше ръка предимно на западните комунистически партии, Русия на Путин се обвързва с крайнодесните, радикалните леви и антисистемните движения. Москва също така събира компрометиращи материали за системните политици. Седмица след седмица вълни от пропаганда и фалшиви новини заливат страните от ЕС.

Целите са прозрачни: да се посяват разделения в европейските общества, да се деморализира вярата на обществеността в либералните политически системи и ценности, да се насърчат русофилските настроения и да се подкопае единният фронт, който ЕС е възприел към Москва, особено след анексирането на Крим през 2014 г. и интервенцията в Източна Украйна.

Ясно е, че проблемите на европейските демокрации, както и тези в САЩ, са предимно домашни. Русия не ги създаде, тя ги експлоатира. Нещо повече, в страни като Италия желанието за близки отношения с Москва не е ограничено до крайнодесните, въпреки че Лигата отиде по-далеч от другите партии, като подписа пакт за сътрудничество с партията на Путин „Единна Русия”. Това желание обхваща целия политически спектър и получава подкрепата на италианския бизнес.

Независимо от това, оста на нелиберализма, която включва Русия, крайнодясната Европа, президентът Доналд Тръмп и крайните консерватори в САЩ, представлява пагубна заплаха за умерения европейски политически ред и за благополучието на европейските общества.

Правителствата, институциите и правните системи на ЕС могат и трябва да се справят по-добре с отблъскването на тези атаки. На първо място, те не бива да се колебаят да изправят до стената крайнодесни политици и партии, ако се установи, че са нарушили закона, финансовите регулации или нещо друго.

Второ, те трябва да положат по-силни, по-систематични усилия, за да се противопоставят на дезинформацията от Русия и от вътрешните крайнодесни. Трябва да образоват гражданите, така че те да разпознават фалшивите новини, когато ги замерят с тях.

Накрая, санкциите на ЕС срещу Русия трябва да останат в сила, докато Москва не спре да дестабилизира Украйна. Защитата на европейските свобода, просперитет и начин на живот изисква твърд отпор както срещу крайнодясната, така и срещу руската намеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
И без да чета статията, зная, че на еврогейтаците са им виновни:1. Вова Путин2. Доналд Тръмп3. Нормалните европейци, които не са съгласни с еврогейтаците и които имат "демократични права", ама само на думи.Ето - в статията хем се говори за "демокрация", хем за "изправяне до стената" на "крайнодесни" - чиято единствена вина е, че не искат Европа да бъде завладяна от колещи, взривяващи, газещи и изнасилващи европейците дивашки пълчища.Според вас колко още ще оцелее Европа, ако не се събуди от робството на крайнолевите розави анални извратеняци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
И като се опиташ да перифразираш Чърчил си мислиш, че това ще те направи по умен ли в очите на другите......Немало по добро... ти ше кажеш... смешка.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Като за всяка жена, мекото наистина е наказания за рассиа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
И защо някой трябва да гледа пропагандата ти? Никой не казва че демокрацията и в частност либерализма са готини, въпроса е че няма и не може да има нещо по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
majnata
преди 4 години
отпор с меко не се дава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Отпорът на Русия, Китай и Иран:https://***.youtube.com/watch?v=4jDLMjfTYuY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още