IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС налага икономически ограничения срещу Турция заради сондажите край Кипър

Мерките включват намаляване на финансовата помощ за страната,както и предложение ЕИБ да преразгледа кредитирането си за страната

11:46 | 16.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС)се договориха да замразят изпълнението на повечето договори на високо равнище с Турция, като също така се прекратяват и потоци от средства за страната. Брюксел обаче все още не предприема санкции, които потенциално биха могли да бъдат насочени към компаниите, работещи по офшорните сондажи в източните части на Средиземно море.

Решението, което бе договорено по време на среща на европейските външни министри,, призовава за прекратяване на преговорите с Анкара по сключването на авиационно споразумение, отлагане на предстоящи двустранни министерски срещи, намаляване на финансовата помощ за страната, както и предложение Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да преразгледа кредитирането си за Турция.

Мярката бе предприета след нова ескалация в спора между Турция и Кипър заради крайбрежните газови находища около острова. По-рано Анкара изпрати кораби с проучвателна цел в региона на находищата – ход, който от Никозия определят като нарушаване на суверенитета на островната страна.

Решението на Брюксел допълнително нагнетява атмосферата на несигурност около турските активи, след като преди повече от седмица президентът Реджеп Ердоган отстрани гуверньора на централната банка Мурат Четинкая. Остава и възможността за въвеждане на американски санкции заради покупките на руски противоракетни системи С-400. Вашингтон вече призова Анкара да спре сондажите край Кипър.

Външните министри на ЕС наблегнаха на това, че Брюксел работи по изготвянето на целеви санкции заради противоречивите турски сондажни практики, опитвайки се да балансира между изпращането на ясно послание към Анкара и опитът да не бъдат засегнати интереси на европейски страни и да се прекъснат всички връзки с Турция. Блокът иска да запази отворени някои линии на комуникация, най-вече по въпросите, свързани с миграцията и тероризма.

Въпреки подновеното напрежение ЕС осъзнава рисковете за договореното през 2016 г. споразумение за ограничаване на миграцията към блока, в рамките на което Турция се съгласи да задържи на своя територия част от мигрантите, пътуващи към Европа, в замяна на финансова помощ.

Европейските лидери обявиха миналия месец, че са готови да преминат към въвеждането на санкции, ако Турция продължи със сондажните дейности.

Турският кораб „Фатих“ вече започна сондажи край западните брегове на Кипър. Втори кораб - „Явуз“, също пристигна край полуостров Карпасия и се очаква да започне проучвания скоро, обяви турското външно министерство миналата седмица.

Експерти смятат, че край бреговете на Кипър има залежи от около 227 млрд. куб. м. природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още