IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС наложи ограничение за бонусите на банкерите

Допълнителните възнаграждения не могат да надвишават два пъти основната годишна заплата на служителите в сектора

09:20 | 28.02.13 г.
ЕС наложи ограничение за бонусите на банкерите

Европейският съюз (ЕС) постигна споразумение за ограничаването на банкерските бонуси, съобщи CBS. Допълнителните възнаграждения в банковия сектор е предвидено да не са по-големи от два пъти годишната твърда заплата, съобщи зам.-председателят на Европейския парламент (ЕП) Отмар Карас.

Регламентът за заплащането може да влезе в сила още през следващата година.

“Законовите промени ще гарантират, че в бъдеще банките ще разполагат с достатъчно капитал, за да издържат на шокове. Това ще гарантира също така защита на европейските данъкоплатци”, коментира министърът на финансите на Ирландия Майкъл Нуунан, който водеше преговорите между правителствата на държавите-членки в ЕС.

Законодателството, с което се регламентира заплащането в банковия сектор, е част от пакета по-строги финансови нормативи от споразумението Базел ІІІ.

Привържениците на затегнатите правила за банките твърдят, че заради огромните бонуси много банкери са предприемали рискови операции, което е дестабилизирало дългосрочното бъдеще на банковата система.

Очаквано Великобритания се противопостави на решението заради опасността затягането на правилата за заплащането на банкерите да прогони най-талантливите финансисти от лондонското Сити. Лондон се опита да привлече и други правителства на държави-членки на ЕС зад позицията си, но не успя да събере достатъчно подкрепа.

Преговорите по по-строгото законодателство се проточиха в продължение на 10 месеца. Предстои то да бъде одобрено от Европарламента и лидерите на държавите от ЕС, но се очаква това да бъде само формалност.

Дори и Великобритания да откаже да подпише новите закони, останалите държави от общността могат да я принудят да ги приеме по линия на квалифицираното мнозинство.

В британската преса решението на ЕС се приема като катастрофа за банковия сектор. В. Guardian пише, че това е “унищожително решение” за лондонското Сити.

“Великобритания иска да блокира новите правила не толкова заради ограниченията върху бонусите на банкерите, а защото иска да си запази правото да взема самостоятелни решения и да не бъде обект на режим, установен в Брюксел”, коментира изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още