Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС напряга мускули, за да се противопостави на газовите игри на Путин

Досега Москва винаги обръща внимание на антимонополни разследвания от страна на Брюксел, но дали това ще продължи?

ЕС напряга мускули, за да се противопостави на газовите игри на Путин

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

В миналото тактиката да се започват антимонополни разследвания срещу "Газпром" и заплахите от солидни глоби даваше резултат и ЕС успяваше да се справи с износната политика на Русия, пише в коментар европейското издание Politico.

Сега ЕК се опитва да направи същото - преди ден европейският комисар по енергетика Кадри Симсон обяви след среща с енергийните министри, че дирекция "Конкуренция" анализира действията на участниците на газовия пазар в общността. Тя избягваше да спомене името на "Газпром", но компанията е "добър познайник" на антимополните органи в ЕС.

Още по темата

Газовият гигант има дял от около 40% от вноса на газ в общността и често е разследван за непазарни практики. Една от проверките продължи години - от 2012 година до 2018 година и доведе до радикална промяна на бизнес модела в договорите за доставка на газ в Централна и Източна Европа. Но дори и този път не се стигна до налагане на финансови санкции, за каквито настояваха Полша и Литва.

Варшава още е сърдита, че нямаше финансови санкции срещу "Газпром", отбелязва още Politico. Затова и сега поведе нова битка срещу Русия, мотивирана и от рекордните цени на газа на пазарите.

Руският президент Владимир Путин дава смесени сигнали за действията на страната. От една страна той отхвърля обвиненията, че използва газа като геополитическо оръжие, а от друга - обещава увеличаване на доставките, ако има правна яснота за бъдещето на "Северен поток 2".

Американският съветник по въпросите на глобалната енергийна сигурност Амос Хохщайн коментира в началото на седмицата, че ако Русия има газ, който да достави по "Северен поток 2", то би трябвало да има и газ, който да достави през Украйна или други газопроводи. "Мисля, че всеки отворен, свободен пазар би очаквал това", допълни той.

Реално едни от големите притеснения са, че за голяма част от потребителите цената в дългосрочните договори за доставка на газ е обвързана с тази на пазарите. Или с други думи - ако Русия достави голечи количества за спот пазарите, цената ще падне, а с това ще намалеят и цените за доставка по дългосрочните договори. А Москва едва ли би искала точно това.

Контрастът между 2020 година и 2021 година е много ярък - заради липсата на търсене, цената на газовите хъбове в Европа през миналата година беше ниска и тогава потребителите нямаха проблем с пазарните компоненти и със свободата да не изкупуват всичките предвидени количества природен газ. Година по-късно ситуацията е точно обратната - цената е висока, а Русия няма задължението да доставя допълнителни количества газ

Единственото оръжие на ЕС в тази битка сега са законите. "Дори и проверката да е политически мотивирана от ценовата криза, не изглежда неоснователно да се проучи динамиката на пазара през лещата на закона", казва адвокатът Натура Гарсия от Linklaters.

Според нея една проверка може да докаже наличието или липсата на злоупотреба с доминиращо положение от страна на "Газпром", както и на рестрикции в договорите с доставчиците на пазара.

Една такава проверка е твърде бавна, за да даде решение на кризата, очертаваща се тази зима. През 2018 година ЕК се произнесе с решение за непазарно поведение на "Газпром" в ЦИЕ, но първите стъпки в процедурата започнаха още през 2011 година. Но дори и това не е най-големият проблем - много често тези проверки завършват без резултат, без никакви финансови санкции и то може да окуражи Москва.

Според европейското законодателство ЕК може да наложи глоба до 10% от оборота за финансовата година. През 2018 година заплахата за такава санкция накара "Газпром" да се откаже от тактиката си "разделяй и владей" в ЦИЕ. Договорите вече нямат клауза, забраняваща препродажбата на природен газ, също и не позволяват на "Газпром" да диктува цените във всяка отделна страна в региона. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
1
 
2
 
19
Solar Power до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Освен това напрегни се да си спомниш ембаргото на арабите преи 40 години срещу сащ :))) И какво получиха ? САЩ стана най големия производител на петрол и направиха и електрическа кола още през 80 те.. Така, че от много напъни накрая те ще си ползват горивото :)
2
 
3
 
18
Solar Power до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз пък съм офгрид и изобщо не ме интересуват. Ток и топло без пари ! И да напълно е постижимо и то за България. Аец, вец,вятър и слънце. Имаме абсолютно всичко БЕЗ ПАРИ иДа можем и без една капка газ !!!
1
 
7
 
17
Bones до: Моабет да става
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Отлична дисекция на ситуацията. Само ще добавя, че цялото врещене за газта през Украйна идва от сащ... Имат си хората там инвестиции, бранят ги с измръзналите гъзове на всички европейци. А ЕС го раздава малко като садомазохист в клинична фаза. Хем го боли от ужасния руски газ, хем заплашва и реве щом не го получава. Такива ти ми истории... Напълни се с откачалки и това няма да доведе до нищо добро.
1
 
5
 
16
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Интересно много коментари и нито един по детайлите в статията.Амос Хохщайн казва: "ако Русия има газ, който да достави по "Северен поток 2", то би трябвало да има и газ, който да достави през Украйна или други газопроводи". Той как си я мисли тази работа- бучиш пръчка пиеш вино? Където искаш на границата с Русия биеш сонда и тръгва газ колкото искаш. Газапроводите са свързани с определени находища и определена инфраструктура. Тоест те имат определин капацитет и възможности. Газопроводите в Украйна и СП2 идват от различни находища и дори да има известна свързаност то тя не е целят капацитет, а вероятно 5-10%. Тази свързаност също струва пари и не е оправдано да се изгражда ако всичко функционира както е предвидено. После каква ще е цената ако се прекара през СП2 и през Украйна? Защо никой не обръща внимание на това. Въпреки че Газпром нееднократно го подчертава.И още: "Мисля, че всеки отворен, свободен пазар би очаквал това".Кой пазар е отворен и свободен? Пазар на който се опитват да ти диктуват от къде да минеш и как да определяш цената нарича свободен? Значи ще отида на пазара за домати и ще кажа на продавача: Искам гръцки домати на да ги прекараш през Албания. Друг ще си купва домати и се договори за цената и на другият ден даде продавача на съд защото на другият пазар доматите са 50 ст по-евтини. Като си се договарял къде си гледал. И пак по повод свободният пазар "Договорите вече нямат клауза, забраняваща препродажбата на природен газ". Значи по Грьонингенският модел 50 години е имало такава клауза. Когато СССР почва да продава газ в Европа договорите не са измислени от руснаците, а повтарят съществуващите от години принципи. Сега обаче тези исторически утвърдени принципи вече не важат защото Газпром е извън ЕС и може да променяме правилата и да позволи да се правят злоупотреби с отстъпките за по-далечни маршрути. Съда ще глоби Газпром. Какво има да ги глобявате. Спрете да купувате и толкоз. Аз когато имам подозрение че един търговец е мошенник не купувам от него.И на края, но не по важност, аз пък мисля при отвореният и свободен пазар би трябвало да се очаква газ от Катар, САЩ, Австалия и всякакви други износители на LNG. Амос Хохщайн защо не ги споменава?
1
 
7
 
15
0pk
преди 1 месец
Само да не прцне докат ги напряга, останалото ще се изпере лесно. :]

Още от Европа
Ще има ли кой да застрахова "Северен поток 2"?