IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не е склонен на незабавен пазарен достъп на финансовите фирми след Brexit

Разширяването на обхвата на т. нар. европейски правила за равностойност към банковия сектор е малко вероятно в скоро време

23:06 | 04.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз няма да бърза с предоставянето на пазарен достъп за финансовите фирми извън блока. Това заяви германски държавен представител, давайки сигнал за поредно разминаване с едно от ключовите искания на британското правителство в преговорите за Brexit.

Разширяването на обхвата на т. нар. европейски правила за равностойност, които биха могли да отворят единния пазар за фирми извън блока, към банковия сектор е малко вероятно в скоро време, посочи Левин Холе, генерален директор на отдела за политики за финансовите пазари към германското финансово министерство, зитиран от Bloomberg.

По думите му всяко едно евентуално споразумение, което гарантира двустранен пазарен достъп за европейски и британски фирми, „ще трябва да поддържа пълна регулаторна автономност“, включително правото за едностранно спиране на достъпа по което и да е било време.

Позицията на Холе, която беше публикуван в статия за списание Eurofi Magazine, е в съответствие с тази на главния европейски преговарящ за Brexit Мишел Барние. Според него британските банки трябва да бъдат обект на сходни ограничения като тези, които са в сила за американските институции, опериращи в Европа под споразумение за равностойност.

Това обаче е в коренна противоположност с желанията на правителството на Тереза Мей и демонстрира коренната противоположност на мненията на двете преговарящи старни.

Лондон се надява да получи по-щедра версия на системата на равнопоставеност, в която ЕС признава правилата и надзора на дадена страна за също толкова надеждни, колкото и нейните собствени, отколкото тази, на която се радват други страни извън състава на блока.

И макар Брюксел да адаптира своите правила спрямо случващото се, разширяването на обхвата на системата на равностойност отвъд вече установените в нея зони не се очаква скоро, посочва Холе. По думите му това, което би могло да бъде постигнато до 2020 г., когато се очаква преходният период след излизането на Великобритания от ЕС да приключи, е установяването на режим с вече съществуващите правила.

Междувременно по-рано днес германският канцлер Ангела Меркел заяви, че макар усилията на Германия и ЕС няма гаранция, че ще бъде постигнато споразумение между Брюксел и Лондон.

„Не искаме тези преговори да се провалят. Но също така не можем напълно да отхвърлим това, тъй като все още нямаме резултат“, посочи тя, цитирана от Ройтерс.

По оптимистично виждане за преговорите изрази британският министър по въпросите на Brexit Доминик Рааб, според когото Великобритания отбелязва напредък по преговорите и споразумението се очаква скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още