Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС не може да избегне енергийния ценови шок

Природният газ и електроенергията са борсови стоки и страните от ЕС не би трябвало да се намесват, смята словенският министър на инфраструктурата

ЕС не може да избегне енергийния ценови шок

Снимка: Bloomberg LP

Европейските крайни потребители няма да могат да избегнат ценовия шок от поскъпващата енергия, коментира министърът на инфраструктурата на Словения Йерней Въртовец. Неговата страна е ротационен председател на общността и домакин на неформална среща на министрите, отговарящи за транспорт и енергетика в ЕС.

На срещата растящите цени на енергията са били сред основните теми за дискусия, става ясно от съобщение на Европейския съвет.

Още по темата

"Електроенергията и природният газ са борсови стоки и страните от ЕС не трябва, дори и да могат, да използват специфични действия за регулиране на пазарните компоненти от цените", категоричен е Въртовиц и посочва, че страните предприемат действия за смекчаване на ефекта от скъпата енергия.

Но нито една от тези мерки реално не помага за бъдещето намаляване на зависимостта на Европа от вноса на енергоизточници, коментира още словенският министър. За него зелената енергия ще помогне за това, както и увеличаването на енергийната ефективност и пълната интеграция на европейския енергиен пазар, която може да избегне пазарните аномалии.

Във връзка с тези коментари енергийните министри са обсъдили r промени в Директивата за енергийна ефективност, предлагайки увеличение на целите, които да доведат до намаление на енергийното потребление с 9% до 2030 година, спрямо нова база - 2020 година.

Възобновяемите енергийни източници трябва да бъдат интегрирани в цялата икономика - това е ефективното бъдеще на сектора, смята още Въртовиц. За него бизнесът и домакинствата трябва да могат да използват повече зелена енергия.

Енергийните министри са обсъдили и промени в Директивата за възобновяемите източници, за да бъдат постигнати заложените цели за намаляване на въглеродните емисии с поне 55% до 2030 година. Сегашната цел е за 40% намаление на емисиите до 2030 година.

Една от идеите е да бъде увеличен делът на възобновяемата енергия до 40% от общия енергиен микс на общността.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Съдът на ЕС осъди Полша на ежедневна глоба от 1 млн. евро