IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да бъде нито агресивен, нито наивен в преговорите за Brexit

Общността ще пази основните си свободи и единството на държавите, каза главният преговарящ Мишел Барние

18:15 | 10.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) няма да бъде нито агресивен, нито наивен в преговорите с Великобритания по Brexit, коментира главният преговарящ от страна на общността Мишел Барние, цитиран от Ройтерс

На този етап не мога да коментирам преговорите по същество, но нашата позиция няма да бъде нито агресивна, нито наивна", каза той след среща със словашкия премиер Роберт Фицо в Братислава.

Барние е категоричен, че основният приоритет за ЕС ще бъде единството на общността и защитата на четирите основни стълба на общността - свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали.

На този етап Великобритания още не е подала молба за активиране на чл. 50 от Договора за ЕС, който третира напускането на общността. Британският премиер Тереза Мей вече даде заявка, че ще работи за възможно най-добри условия и достъп до милионите потребите на пазара в ЕС.

Тя обаче все още не е коментирала какви стъпки предвижда да направи, за да не издава намеренията си преди началото на преговорите, допълва агенцията.

Очакванията са, че Лондон ще води най-ожесточени преговори във връзка с достъпа до трудовия пазар. Една от основните причини британците да искат напускането на ЕС са мигрантите, посочиха анализатори.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
"Европейският съюз (ЕС) няма да бъде нито агресивен, нито наивен ..."... а ще бъде само декоративен, защото вече е безперспективен... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още