IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да намали износа на автомобили за САЩ под натиска на Вашингтон

Според еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом европейският износ "не е заплаха за националната сигурност на САЩ"

22:20 | 27.05.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от Европейския съюз не възнамеряват едностранно да намаляват износа на свои автомобили и автомобилни части за САЩ, както настоява американската администрация. Това решиха днес министрите на търговията на 28-те членки на общността, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Администрацията на Доналд Тръмп на 17 май реши да отложи с шест месеца въвеждането на мита от 25 процента за вноса на автомобили от ЕС и Япония, изисквайки от най-близките си партньори доброволно да ограничат износа си за американския пазар. Според Вашингтон този внос застрашава американските национални интереси.

"Европейските страни ще продължат да спазват нормите и квотите на СТО", заяви заместник-министърът на външните работи на Франция Жан-Батист Льомуан.

"Не обсъждаме ограничаване на износа", каза министърът на търговията на Швеция Ан Линде.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом на пресконференцията след края на срещата се изказа по-меко.

Министрите "обсъдиха въпроса за търговските отношения със САЩ и приветстваха решението на Вашингтон да отложи въвеждането на мита за продукцията на европейското автомобилостроене", посочи тя. Еврокомисарят подчерта също така, че от гледна точка на ЕС европейският износ "не е заплаха за националната сигурност на САЩ".

Европейската комисия заяви по-рано, че при въвеждане на мита за европейските автомобили, Брюксел ще обяви нов пакет мита за широк списък американски стоки.

Министрите са настояли също така, че селскостопанският сектор не трябва да бъде включван в евентуално ново търговско споразумение с Вашингтон, допълва Асошиейтед прес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Забравете тези брътвежи за балансирана търговия. При търговски отношения едната страна печели, а другата губи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 4 години
Съгласен съмс това което казваш.В една война, военна или икономическа, губещи са обикновенните хора а печелят разни мазни бизнесмени,олигарси и тем подобни.Ако сме еволюирали поне малко и сме научели нещо от историята е ,че е по добре да се търси диалог и да не се стига до крайности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Къде я видя тази преклонена глава.ЕС е на печалба от търговията с коли със САЩ,Логическо погледнато САЩ са на згуба,тоест тяхната глава е преклонена ако се изразяваме така.Когато САЩ наложиха мита,ЕС веднага отвърна.Предложената сделка от САЩ за свободна търговия включваше и земеделието-ЕС каза че не го кефи и се отказа от сделката.Тръмп мяташе перчем и за разходите за НАТО, обещаха му че до 2030 щели да вдигнат процентите с 0,02 и го изпратиха по живо и здраво.Фактите са, че ЕС е най богатия търговски блок в света,500 милиона население което го прави един от най богатите и големи пазари в света,две ядрени сили в него с колонии по цялв свят, държави като Ватикана и Швейцария където са разположени много пари,мега мощна банка ЕЦБ и най доброто стратегическо място.ЕС няма нужда да клани глава на никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
mick
преди 4 години
Ха.. грешка - прочетох че ЕС са се съгласили да намалят износа към САЩ.. пък то било обратното. Съмнително.. ама щом казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
mick
преди 4 години
Преклонена глава сабя не я сече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още