IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да преговаря пак по блокираните глави от двустранния договор с Швейцария

Посланикът на блока в страната коментира, че изискванията за предварително уведомление и депозит от фирми от ЕС са неприемливи

14:52 | 08.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) няма да отвори отново блокираните глави от двустранното споразумение за отношенията с Швейцария. Това коментира посланикът на блока в алпийската република Петрос Мавромихалис в интервю за в. Blick, цитиран от онлайн изданието EurActiv.com.

Мавромихалис заема твърда позиция по отношение на швейцарските опасения по повод преговорите, продължили с години.

"Това, което няма да направим, е да отворим отново противоречивите досиета", казва той пред швейцарския вестник. „Преговорите са приключени“, допълва той.

В миналото Швейцария е казвала, че търси разяснения по някои въпроси, включително държавната помощ, достъпа на гражданите на ЕС до швейцарски социални помощи и едностранните швейцарски правила, предназначени да защитят пазара на труда в страната от конкуренцията на трансграничните работници.

Мавромихалис коментира, че исканията на Швейцария, включително изискването компаниите от ЕС да регистрират намерението си да работят в Швейцария осем дни предварително, са неприемливи, като казва, че е достатъчно четиридневно правило за регистрация.

По думите му не може да се говори за изискване компаниите от ЕС да плащат депозит преди да работят в Швейцария, за да покрият бъдещи финансови санкции за нарушаване на правилата за работа.

„Когато приемете, че дадена компания е престъпна само защото не е швейцарска, това е доста обидно“, посочва Мавромихалис пред Blick.

Недовършеният договор би формализирал връзките в пет области - свободно движение на хора, гражданска авиация, сухопътен транспорт, взаимно признаване на индустриални стандарти и преработени селскостопански стоки. Швейцария ще се съгласи да приеме правилата на ЕС за единния пазар в тези области.

Подписването на договора се бави на фона на опозицията от десни евроскептици, които се противопоставят на имиграцията от блока, както и от профсъюзите, предпазливи от всяка сделка, която може да позволи дъмпинг на заплати от компании, базирани извън Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още