IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма готовност за изграждането на терминали за втечнен газ от САЩ

Европа няма голяма нужда от скъпия американски газ на фона на руските доставки, пише EurActiv

19:02 | 01.08.18 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сегашните фондове на Европейския съюз (ЕС) за нови прокети не могат да отговорят на очакванията на американския президент Доналд Тръмп за финансиране на между 9 и 11 терминала за втечнен природен газ (LNG) за постигане на масовото навлизане на американския газ в Европа, съобщава Euracitv.

По време на пресконференция в Белия дом с италианския министър-председател Джузепе Конте в понеделник Тръмп заяви, че част от разговорите между САЩ и ЕС са били насочени към увеличаване на доставките на природен газ от САЩ на европейските пазари, където в момента доминират руските доставки.

„Вече разговаряме с ЕС за изграждане на между 9 и 11 терминала, за които европейските страни ще платят, така че да може да доставим нашите втечнен природен газ до различни точки от континента“, заяви Тръмп. 

Коментарите следват разговорите между председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и американския президент от миналата седмица, когато Тръмп каза, че ЕС ще закупи „големи количества“ от американския втечнен газ. Той беше подкрепен от думите на Юнкер, който потвърди плана за изграждане на редица терминали.

В отговор на последните изявления на Доналд Тръмп от ЕК заявиха пред Ройтерс, че двустранните разговори са помогнали за заделянето на 325 млн. долара от фондовете на ЕС за изграждането на газови терминали в Хърватия, Гърция и Кипър.

Но проектите, които кандидатстват за европейско финансиране, предшестват администрацията на Тръмп, а и повечето от тях са разработени от частни компании, върху които политиците имат ограничено влияние.

Нещо повече - три четвърти от капацитета на съществуващите терминали за втечнен газ в Европа остава неизползван, а плановете за новите терминали са обединени в пазарни ниши като Хърватия, Гърция и Кипър.

ЕС подкрепя общо 14 инфраструктурни проекта, свързани с доставките на втечнен газ. Те биха могли да увеличат вносния капацитет с 15 млрд. кубични метра до 2021 г. Общият капацитет на континента се равнява на 210 млрд. куб. м.

Не всички проекти обаче са свързани с изграждането на приемни терминали - някои от тях са насочени към изграждане на тръбопроводи, които ще свързват отделните портове с клиентите.

Европа има малка нужда от американски газ, тъй като в момента руските доставки се повишават с рекордни темпове.

„През 2017 г. средното равнище на използване на тези терминали е било 26%, оставяйки достатъчно място за по-голям внос от САЩ при наличие на конкурентни цени“, смята ЕК.

И все пак конкурентното ценообразуване е най-големият проблем пред доставките на американски газ в Европа. Най-доходоносните пазари за САЩ в това отношение са Южна и Централна Америка, Индия и Далечният изток, като Европа е близо до дъното в списъка, предвид относително ниските цени и големите доставки от Русия и Норвегия.

Това може да се промени драстично, ако американското производство се повиши през следващите няколко години и когато местното производство от Северно море и Норвегия се свие. Тогава втечненият газ от САЩ може да запълни празното пространство с допълнителни доставки.

Повечето анализатори смятат, че Русия може да подкопае американските доставки, но на практика избягва да „наводни“ европейския пазар като продава газ под пазарните цени, а вместо това избира по-добрата възвръщаемост.

Има и ограничения срещу повишаването на руските доставки на газ за Европа.

Вярно е, че държавният руски гигант „Газпром“ има резервен капацитет за доставка през Украйна и Беларус, с който да увеличи бъдещия износ на газ, но плановете за изграждане на нови газови пътища през Европа като „Северен поток" 2 срещат политическата опозиция, която може да ограничи дългосрочния им растеж.

По време на срещата на върха на НАТО през юли Доналд Тръмп заяви, че Германия е „пленник“ на Русия заради подкрепата си за разширяване на коридора за внос на руски газ през Балтийско море.

"Газпром“ може и доброволно да ограничи своя дял на европейските пазари за газ под 40%, за да избегне привличането на вниманието на регулаторите, смята Тиъри Брос, старши научен сътрудник към Института за енергийни изследвания в Оксфорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
Money
преди 5 години
Американският газ натиска цената на руския надолу, иначе щяхме са плащаме като преди по $500
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Money
преди 5 години
Ролята на шистовия газ за сега е да натиска цената на руския газ надолу. Производствената цена на руския газ е много ниска и Газпром може да смъкне още цената, само конкуренция са има. И всъщност това е ролята на терминалите - да са реална заплаха за Газпром и да държат цената ниска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
това направо си обвиняват Митрополията в Ерес и чародейство, но аз се чудим отдавна как не е гърмяло нищо или някой камион да се резне у некой магазин с остаени паспорти в последно време, еврогеййовете ако продължават да пссуват Папата натам върят нешата сметам аз ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 9
Lucifer
преди 5 години
Човек с 2 пръста чело и 1 педя перчем....такъв само Путин може да им го избере...Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Стоене, и от дългосрочен руски интерес НЕ Е да продават на поразия. Къде по-добре е да жулят високотехнологични крайни продукти. Така че, тези ограничения, са за добро. Иначе, по.нат ли пък те да помпят от шистака си... Четох нейде за рашките залежи, около 3/три!/ пъти над пълната сума в Щатите. Да, ще се забавят с разработката. ОК. Ама ще имат доста повече за доста по-дълго.Накратко, присмехът е неуместен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
Няма кой да купува скъп газ, независимо какъв е той. Достатъчно е в Кремъл да са наясно, че така или иначе съществуват алтернативи на техните доставки. Натърти им го и Юнкер. Преди време се присмивахте на шистовия нефт. Той изигра своята роля, превърна САЩ в най-големия производител на петрол в света и закрепи цените на приемливи(според мен) нива. След откриването на гигантските шистови газови полета в западен Тексас, се надявам и цените на природния газ да се кротнат. И за да не надувате фанфарите ще Ви припомня, че през последната седмица Газпром емитира книжа за около милиард долара, които се изкупиха от руски пенсионни фондове. С парите на руските пенсионери ще плащат заемите на западните банки. През същата тази седмица "гиганта" се отказа от газопровода Сахалин-Хабаровск-Владивосток. Китайците явно не са мечтания търговски партньор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Два момента: 1. Американският газ, дори просто така, е по-скъп.2.Тръмпоний иска Европа да плати още и за терминалите. Дори и това, при равни цени на доставената суровина, в резултат, я вдига /отчитайки амортизациите, разходите за регазификация и т.н./Т.е., от Европа се очаква да подпише, че не може да си прави сметките? Да не забравяме, че натискат и Раша със санкции, които, тя все ще трябва да избива. Пък и какво става с високотехнологична Америка, която, сецвръща тежко и настойчиво към продукти с ниска добавена стойност? - Ех, Дончо, Дончо! Светът - и аз в товачисло - се надяваше Ти да станеш президент. Не за друго, ами за да я понатовариш със собствени проблеми и нас да пооставиш на мира. Дообро момче. Добро момче.;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 12
lyusien
преди 5 години
Не се съмнявайте Американския шистов газ ще бъде важна част от европейския пазар Не се съмнявайте че тези 14 терминала ще бъдат построени скоростно Ползват се само 26 % от съществуващите терминали защото няма достатъчно танкери газовози които да го прекарват през Атлантика Но в момента се строят много такива Газ за Европа ще се доставя от Норвегия Азербейджан Ирак Иран и от големите находища в Средиземно море между Кипър Израил Гърция и Турция руски газ американски и Катарски шистов газ ЕС се нуждае ат диверсификация и го прави много усърдно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Achtung
преди 5 години
През 2017 г. средното равнище на използване на тези терминали е било 26%Пазара си е казал думата, дори сегашните терминали не се използват, а те искат да правим още.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
Achtung
преди 5 години
През 2017 г. средното равнище на използване на тези терминали е било 26%Пазара си е казал думата, дори сегашните терминали не се използват, а те искат да правим още.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още