Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС обещава 400 млн. евро за подпомагане на стартъпи

Стартиращите компании от региона ще получат подкрепа от нов фонд за рисков капитал

ЕС обещава 400 млн. евро за подпомагане на стартъпи

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) създава фонд за рисков капитал в размер на 400 млн. евро, насочен към подпомагане на регионални стартиращи компании, както и към справяне с проблема с недостига на капитал в Европа, съобщава Ройтерс.

ЕС ще предостави 25 на сто от капитала и кани частни инвеститори да осигурят останалото финансиране. Така на практика фондът може да се разрасне и до 1,6 млрд, евро, смята Карлош Моедаш, еврокомисар за научните изследвания, науката и иновациите.

Моедаш обяви новината за създаването на фонда по време на най-голямото европейско технологично събитие - Web Summit в Лисабон.

„В Европа имаме проблем – компаниите се създават и след това се купуват от фондове за рисков капитал от други части на света“, коментира той. По думите му идеята е да се създаде фонд, който да позволи на стартиращите компании да бъдат създадени в Европа и след това да останат в Европа.

Още по темата

Според него няма недостиг на нови фирми, създадени в Европа, но проблемът се крие в тяхното увеличаване и финансовия им растеж след началната фаза.

Европейската комисия кани управителите на фондове да подадат заявления с краен срок на подаване до 31 януари.

Европейските фондове за рисков капитал са привлекли рекордни средства през първата половина на 2016 г. Инвеститори са отпуснали 6,6 млрд. евро на 34 фонда за рисков капитал, което представлява ръст от 63% на годишна база. Това е най-високата отчитана сума за шестмесечен период, посочва Pitchbook, компания за данни и проучвания, която следи пазарите за рисков и частен капитал.

Въпреки ръста на събраните средства обаче инвеститорите явно влагат пари все по-внимателно. Общият капитал, инвестиран в европейски стартъпи, се е сринал с 27% на годишна база до 5,42 млрд. евро през първата половина на 2016 г. в 1 279 сделки – най-малкия обем, изразен в евро, от втората половина на 2011 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Поредният Еврофонд изключително удобен за източване.

Още от Европа
С проявата на сила в Средиземноморието Ердоган отклонява вниманието от кризата