Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС облекчава капиталовите изисквания за застрахователите, за да мобилизира инвестиции

Застрахователните компании ще могат по-лесно да финансират бизнеса чрез дългосрочни капиталови инвестиции и частен дълг

ЕС облекчава капиталовите изисквания за застрахователите, за да мобилизира инвестиции

Снимка: архив, Ройтерс

Застрахователните компании в Европейския съюз (ЕС) ще могат по-лесно да предоставят финансиране на компании, включително малки и средни предприятия.

Облекчението е включено в нови правила по директивата на ЕС Платежоспособност II, която регулира дейността на застрахователните компании, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Още по темата

На застрахователите в момента им е скъпо да предоставят финансиране на малки и средни предприятия, особено под формата на дългосрочни капиталови инвестиции и частен дълг, предвид настоящото равнище на капиталовите изисквания, отбелязват от ЕК.

Застрахователите, които предоставят финансиране чрез такива инструменти, сега ще могат да се възползват от по-ниски капиталови изисквания, които следва да помогнат за мобилизирането на инвестиции от частния сектор - ключова цел на Съюза на капиталовите пазари.

Въвежда се и опростяване за изчисляването на капиталовите изисквания на застрахователните дружества, както и се уеднаквяват правилата за банковия и застрахователния сектор. Това ще намали регулаторната тежест за застрахователите без да застрашава безопасността на сектора, посочват от ЕК.

Предвиждат се по-нататъшни ревизии от техническо естество в делегирания регламент, за да се гарантира, че правилата работят. До края на 2020 г. трябва да се извърши по-фундаментален преглед на Платежоспособност II. Подготвителната работа за този преглед вече е в ход, посочва се в съобщението на Комисията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС планира да предложи на Борис Джонсън отсрочка на Brexit и след 31 октомври