IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля координирани мерки срещу ислямистката радикализация

Изискваме взаимно уважение, включително в рамките на религиозните общности, посочва се в проектоизявление на външните министри на блока

11:51 | 09.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Правителствата на Европейския съюз (ЕС) обмислят координирани мерки срещу ислямистката радикализация, посочва се в проект на изявление, което рискува да предизвика напрежение с мюсюлманските страни, пише Bloomberg.

„Трябва да защитим хората в Европа от ислямизма“, пише в проекта, видян от Bloomberg, който е подготвен за обсъждане и гласуване на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в петък.

В документа се призовава изпълнителната власт на ЕС да насърчава религиозно образование и обучение на имами в рамките на ЕС, „което е в съответствие с европейските основни права и ценности“.

Атаките във Франция и Австрия катапултираха тероризма на върха на политическата програма на ЕС. Планът на френския президент Еманюел Макрон за борба с ислямисткия „сепаратизъм“ и коментарът му, че ислямът е изправен пред „криза“, доведоха до конфликт с някои мюсюлмански лидери, включително турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които го обвиняват в религиозно преследване.

„Изискваме взаимно уважение, включително в рамките на религиозните общности. Това важи еднакво за исляма и всички други религии“, посочва се още в проекта на документ.

Лидерите на ЕС добавиха дебат за религиозния екстремизъм към дневния ред на срещата си на върха през декември, където също ще бъдат обсъдени отношенията с Турция, става ясно от отделна бележка до националните делегации, видяна от Bloomberg.

Ердоган отправи призиви за бойкот на френските стоки заради това, което той определи като враждебна позиция на Франция към исляма. Така той използва още една възможност да се рекламира като лидер на мюсюлманския свят

Предложеното министерско изявление призовава за разработване на „общ език на европейско ниво, който прави разлика между исляма и ислямизма“.

С печат на Германия, която е ротационно председателство на ЕС, проектът включва и предупреждения за имигрантите и търсещите убежище. В него се казва, че интеграцията „е двупосочна улица: предоставяне на подкрепа, но очакване на повече в замяна“. „Очаква се мигрантите да положат активни усилия да се интегрират, докато им се предлага помощ за интеграция чрез правителствени мерки“, пише в документа. „Наред с признаването на европейските ценности, това, което означава преди всичко успешна интеграция, е изучаването на езика на новата държава, изкарването на прехраната за себе си и семейството си и подкрепата за интеграцията на децата“, допълва се в документа.

Социалните медии

Сред мерките, разглеждани за ограничаване на екстремизма, е овластяването на правителствата с достъп до криптирани комуникации, като съобщения, обменяни от повечето приложения за електронни чатове. „Достъпът до цифрови данни става все по-важен - независимо дали става въпрос за данни за връзка, или в някои случаи за съдържание на данни“, казва се в проектоизявлението.

„Социалните медии и други доставчици на хостинг услуги имат отговорността да гарантират, че техните услуги не се използват за незаконни дейности или за насърчаване на престъпност, тероризъм или омраза“, посочва се в документа. Според обясненията целта е да се създаде „инструмент“, който да бъде приложим през границите „за ефективно премахване на терористично съдържание в рамките на по-малко от час след неговото докладване“.

Проектът настоятелно призовава Европейската комисия да „представи амбициозен Закон за цифровите услуги (DSA) по отношение на отговорността на интернет компаниите за незаконно съдържание и усилване, финансови санкции и механизъм за надзор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още