IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля нов план за споделяне на отговорността към мигрантите

Планът на Естония предвижда ЕК да определи "справедливи дялове" от кандидати за убежище, които ще се очаква страните да приемат на границите си

16:14 | 29.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от Европейския съюз ще проучат ново предложение, целящо преодоляване на сериозните разногласия за споделянето на отговорността за кандидатите за убежище, които вгорчават отношенията в блока след избухването на миграционната криза през 2015 г., заявиха днес дипломати, цитирани от Ройтерс.

Естония, която е ротационен председател на ЕС, представи компромисния план на среща на посланиците на страните от общността с надежда за помирение между държави като Италия, които понасят основната част от бремето от пристигането на мигранти през Средиземно море, и източноевропейските страни, които твърдо отказват да бъдат задължени да приемат имигранти, предава БТА.

Предишни предложения не успяха да се увенчаят с успех. Страните, които се оплакват, че носят несправедливо тежко бреме, произтичащо от правилото на ЕС, че молбите за убежище трябва да бъдат разглеждани в държавата, от където мигрантите са влезли в ЕС, искат другите да бъдат задължени да поемат дял от товара.

Източноевропейските страни се противопоставят на опитите на Европейската комисия да ги принуди да приемат квоти за бежанци, което води до безизходица и разделение. 

Германия, където канцлерката Ангела Меркел беше наказана от избирателите на парламентарния вот през септември заради решението си да позволи на един милион души да влязат в страната по време на миграционната криза, настоява другите държави да покажат "солидарност" по бежанския въпрос.

Планът на Естония предвижда ЕК да определи "справедливи дялове" от кандидати за убежище, които ще се очаква страните да приемат на границите си. Тези дялове ще се определят основно на базата на населението и богатството на съответните страни. В случай, че броят на пристигащите мигранти започне да поставя на изпитание определените равнища, ще бъде задействан механизъм за "ранно предупреждение". 

При такова положение се предвижда другите страни членки да бъдат призовани да окажат помощ по различни начини - не само чрез приемане на хора, а и чрез предоставяне на материална подкрепа, персонал, финансиране и т.н.

Държави като Полша и Унгария намекват, че може да предложат това като алтернатива на настаняването на мигранти.

Ако кризисните условия продължат и дадена страна приютява мигранти, равняващи се на 150 процента или повече от нейния "справедлив дял" - брой, при който също така ще се взема предвид колко бежанци е приела тя преди това - тогава другите държави може да бъдат задължени да изпълнят предложения за "солидарност" съгласно по-формална процедура с мнозинство от гласовете.

Най-деликатната част - преместването на кандидатите за убежище от една държава членка в друга - обаче се предвижда да бъде осъществена само ако и двете замесени държави доброволно се съгласят с тези условия.

Според естонски служители планът предлага добър баланс между страните, които настояват за солидарност, и тези, които казват, че не могат да приемат имигранти, особено от мюсюлмански държави. Като предлага различни начини за проявяване на солидарност, планът избягва предишни предложения, според които държавите можеха да се освободят от приемане на мигранти единствено чрез плащане на пари.

Високопоставен дипломат описа плана като "майката на всички компромиси", но все пак за приемането му ще е нужна политическа воля. Това ще стане ясно в следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още