Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС обмисля ваксинационни паспорти за съживяване на туризма след COVID-19

Това се случва под натиска на южните страни, които опитват отчаяно да спасят летния сезон

ЕС обмисля ваксинационни паспорти за съживяване на туризма след COVID-19

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз ще се съгласят в четвъртък да работят по сертификати за ваксинация за гражданите на страните членки, които са получили ваксина срещу COVID в момент, когато южните страни, зависещи силно от туризма, имат отчаяна нужда да спасят ваканционния сезон това лято, предава Ройтерс.

Блокадите за забавяне на пандемията предизвикаха най-дълбоката икономическа рецесия в историята на 27-членния блок миналата година, нанасяйки диспропорционално тежък удар на южните страни членки на ЕС, където икономиките често са много по-зависими от посетители.

С разпространението на ваксините срещу COVID-19, което набира скорост, някои правителства като тези на Гърция и Испания, настояват за бързо приемане на сертификат в ЕС за тези, които вече са били ваксинирани, така че хората да могат да пътуват отново.

Но други страни като Франция и Германия изглеждат по-сдържани, като официални представители твърдят, че това може да създаде фактическо задължение за ваксиниране и би било дискриминационно към хората, които не могат или няма да се ваксинират.

Още по темата
Франция, където нагласите срещу ваксините са особено силни и където правителството обеща да не ги прави задължителни, смята идеята за ваксинационни паспорти за „преждевременна“, каза официален френски представител в сряда.

Необходима е работа по подробностите, включително дали паспортът трябва да е в дигитална форма, да бъде приет глобално и на какъв етап от двустепенния процес по ваксиниране трябва да бъде издаван.

„Призоваваме работата по общ подход към ваксинационните сертификати да продължи“, се казва в проектодекларация от видео конференцията на лидерите, видяна от Ройтерс, без да се определя времева рамка за резултат.

Официални представители заявиха, че ЕС работи с Международната асоциация за въздушен транспорт, която иска да съживи пътуванията по въздух, както и с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Световната здравна организация.

Но пътуването със сертификати повдига и правни въпроси, защото последните на опашката за ваксиниране може да заявят, че свободата им на движение е неоправдано ограничена заради необходимостта да чакат често с месеци за ваксина, казват официални представители.

Представители на ЕС отбелязват също, че все още няма указания от СЗО и агенциите на ЕС дали хората, които са получили две ваксини срещу COVID-19, може да продължават да са носители на коронавируса и да заразяват други, дори те самите вече да не са уязвими.

Също така не е ясно дали хората могат да заразяват, след като вече са се преборили с коронавируса, колко време остават имунизирани и дали те също трябва да получат сертификати.

„Все още има много неща, които не знаем. Нуждаем се от още време, за да постигнем обща линия“, коментира официален представител на страна членка на ЕС.

Но времето за южните страни изтича, тъй като хотелиерският сектор трябва да знае за какво да се подготви през идните месеци. Въпреки официалната позиция, че всички правителства на страните членки на ЕС искат да разрешат проблема заедно, някои може да решат да действат по-бързо индивидуално.

По-рано през февруари Гърция и Израел подписаха споразумение за смекчаване на ограниченията за пътувания към Гърция за израелци с документ за ваксинация срещу COVID-19, припомня Ройтерс.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
2
 
3
 
22
Dr. Vatnikov до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като те гледам, не знам да плача ли, да се смея ли...

Комбинацията празна глава + голяма уста все пак няма да те остави да умреш от глад. И от такива има нужда.
1
 
6
 
21
julian12 до: penman
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Такива като вас винаги ще страдата.... от мал.оу.мщи.ната и идо.отщ.ината си.
1
 
4
 
20
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За такива като зелката и пенисман
https://thehighwire.com/videos/hypocrite-of-the-week/
1
 
6
 
19
преди 1 месец
Няма профилна снимка
КО ВИ ДИ ОТ е цензуриана.
ИНЕСТОРИДИОТИТЕ
1
 
7
 
18
julian12 до: penman
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Вие *** може да експериментирате с тялото си колото искате. Ние не

Още от Европа
Credit Agricole подслажда офертата си за Creval