IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля временно опростяване на правилата за държавната финансова подкрепа

Ръководителите на блока обмислят прилагането на стратегия, подобна на предприетата по време на финансовата криза от преди повече от десетилетие

22:20 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Ръководителите на Европейския съюз обмислят временно да преустановят прилагането на някои от правилата за държавните субсидии и финансовата подкрепа за икономическите сегменти, които са най-силно засегнати от коронавируса, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официално лице.

Растежът на еврозоната вероятно ще бъде по-бавен през тази година от прогнозираните месец по-рано 1,2% заради ефектите от коронавирусната епидемия, заявиха от Европейската комисия.

В допълнение към мерките, приети от държавите от ЕС за запазване на растежа, ЕС обмисля целенасочени мерки за най-нуждаещите се сектори, включващи туризъм, транспорт и производство на автомобили.

„Възможно е в някои области да имат нужда от конкретна подкрепа, която може да изисква съображения относно правилата за държавна помощ“, заявиха от ЕК и добавиха, че дискусиите са на предварителен етап.

„Комисията трябва да създаде временна рамка за държавна помощ, която позволява на държавите членки да подкрепят икономиката“, заяви десноцентристкият евродепутат Маркус Фербер. „Тя трябва да използва като еталон своя отговор на световната финансова криза през 2008 и 2009 г.“, каза той.

ЕС прекрати прилагането на част от правилата си за държавна помощ по време на кризата, за да позволи на правителствата да спасят банките в страните си.

Представители на ЕС също заявиха, че Европейската инвестиционна банка може да предложи допълнително финансиране на сектори, които се нуждаят от незабавна помощ, например чрез гаранции за ликвидността на по-малките компании.

ЕС обмисля също така да предостави пълна гъвкавост по фискалните правила за държавите, които трябва да харчат повече за борба с трудностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още