IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС очаква конкретен план за преговори за Brexit

Лондон и Брюксел ще разполагат само с 14-15 месеца да договорят раздялата си, предупреждава евродепутат

18:03 | 22.11.16 г.
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm; font-weight: normal">
	<em><font color="#000000"><font face="Times New Roman, serif"><font size="2">Снимка: Bloomberg</font></font></font></em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските лидери стават все по-критични към плановете на британския премиер Тереза Мей за Brexit, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Паундът потъна до интрадневно дъно, след като словашкият премиер Робърт Фицо обяви, че Великобритания не е наясно какво иска и лидерът на християндемократите Манфред Вебер призова правителството на Мей да даде конкретен план как се подготвя за започването на преговорите за Brexit до края на март 2017 г.

Вебер отправи тези коментари след срещата си днес с британския министър, отговарящ за Brexit, Дейвид Дейвис.

“За съжаление, по време на срещата си с Дейвид Дейвис не получих яснота как британското правителство си представя напускането на ЕС”, заяви Вебер. „Явно нямат никаква представа какво точно представлява Brexit“, допълни той.

Коментарите очертават недоволството на Брюксел от усилията на Мей да доведе до край желанието на британците от референдума на 23 юни, при който 52% от населението подкрепи напускането на ЕС.

Великобритания и ЕС ще разполагат само с 14-15 месеца да договорят раздялата си след задействане на процедурата, предупреди междувременно евродепутатът Ги Верхофстад, натоварен да преговаря по Brexit от името на Европейския парламент (ЕП), предаде Франс прес.

"Постигнахме съгласие за необходимостта да започнем процеса възможно най-рано и да го приключим преди следващите избори за Европейски парламент, планирани за май или юни 2019 г.”, каза Верхофстад след днешния първи официален разговор с британския министър за Brexit Дейвид Дейвис, предава БТА.

Ако Лондон обяви решението си да напусне ЕС до края на март 2017 г., както обеща британският премиер Тереза Мей, същинските преговори ще започнат не по-рано от май, отбелязва АФП.

Щом бъде постигнато споразумение за разделяне с Лондон, ЕП ще трябва за даде одобрението си - процес, който би могъл да отнеме няколко месеца, смятано от края на 2018 г. При това положение за ефективни преговори остава един относително кратък промеждутък от 15 месеца, каза европейският преговарящ.


Източник: Bloomberg Terminal

Коментарите на Вебер изпратиха паунда надолу с 0,6% до 1,2423 долар за паунд. Британската валута се повишава от дъното, достигнато на 11 октомври, от 1,2123 долара за паунд.

На срещата в Страсбург Дейвис намекна, че Великобритания иска да запази достъпа си до единния европейски пазар. Вебер обаче повтори позицията на останалите държави от блока, че такава привилегия изисква приемането на европейските принципи за свободно движение на хора и капитали.

„Икономическите измерения за Великобритания са ясни. Тя има силен интерес да запази връзка с единния пазар“, каза още Вебер.

„Позицията на правителството не се е променила“, обяви говорителят на Мей Грег Суифт пред репортери в Лондон. "Категорични сме, че искаме търговско споразумение, което позволява британските компании да търгуват в целия единен пазар и да остави европейският бизнес да направи същото“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още