Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС: Очакваме нарастване на напрежението между САЩ и Китай

ЕС прави много, но не обяснява действията си достатъчно, твърди върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел

ЕС: Очакваме нарастване на напрежението между САЩ и Китай

Жозеп Борел. Снимка: Carlos Lujan/Bloomberg

Геополитическото напрежение между САЩ и Китай ще нарасне с овладяването на пандемията от Covid-19, предупреди днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. На съвместно виртуално заседание на няколко комисии на Европейския парламент той призова за повече помощ от страна на Международния валутен фонд за преодоляване на днешните трудности и поясни, че това засега не е възможно заради несъгласието на Вашингтон, предава БТА.

Още по темата


Светът не стана по-добър след овладяването на епидемията от испанския грип в началото на миналия век, а се насочи към война, отбеляза Борел. Той допълни, че отговорът на днешната криза е щял да бъде много по-слаб без помощта от ЕС. По неговите думи ЕС прави много, но не обяснява действията си достатъчно. Борел призова евродепутатите да разказват какво върши ЕС в държавите, където са избрани.

Върховният представител благодари на Китай за оказаната помощ на ЕС и добави, че му се къса сърцето да гледа кадрите от Италия с горящото европейско знаме. Може би не обяснихме добре каква помощ осигури ЕС (на Италия), допълни той.

Борел отбеляза, че ЕС помага и на държавите от Западните Балкани, като досега за преодоляване на последиците от епидемията в този регион са били отпуснати близо половин милиард евро. ЕС изрази ясна подкрепа за Световната здравна организация след решението на САЩ да спрат финансирането за тази институция, добави той.

Върховният представител заяви, че на света липсва водач в днешната криза. Той посочи, че ЕС няма да бъде сигурно място, докато пандемията не бъде изцяло овладяна, затова призова да се оказва помощ на държавите, затруднени да се справят с разпространението на заразата.

Борел съобщи, че нито една мисия на ЕС не е била прекратена заради пандемията, макар да се е наложило числеността на европейските пратеници зад граница да бъде намалена. Той добави, че продължават преговорите с Турция по споразумението за миграцията и поясни, че Анкара настоява да бъдат разглеждани всички въпроси от договора, включително за отпадането на визите за ЕС за турските граждани, за митническото сътрудничество, за преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Работата продължава, обобщи той.

Върховният представител отбеляза, че до днес с помощта на ЕС от чужбина са били върнати близо половин милион европейски туристи. Той изрази очакването останалите стотина хиляди да се върнат у дома до края на следващата седмица. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако