Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС официално отмени ограниченията за пътуванията до САЩ

Отпадат и рестрикциите за пътувания до и от Сърбия, Северна Македония и Албания

ЕС официално отмени ограниченията за пътуванията до САЩ

Снимка: Geert Vanden Wijngaert,Bloomberg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) обяви, че е приел решение да разшири списъка с държави, за които отпадат ограниченията за пътувания по несъществени поводи.

Този списък ще продължи да се преразглежда на всеки две седмици и според случая да се актуализира, подчертава се в съобщението на Съвета.

Въз основа на критериите и условията, посочени в препоръката, от 18 юни 2021 г. на държавите членки на ЕС се препоръчва да премахнат ограниченията за пътуване по външните граници за жителите на Албания, Австралия, Израел, Япония, Ливан, Нова Зеландия, Република Северна Македония, Руанда, Сърбия, Сингапур, Южна Кореа, Тайланд, САЩ.

За Китай се препоръчва премахване на ограниченията при условие, че се потвърди реципрочност.

Още по темата
Ограниченията за пътуване също трябва да бъдат премахнати постепенно за специалните административни райони на Китай Хонконг и Макао. Условието за реципрочност за тези специални административни райони е отменено.

В категорията на субектите и териториалните власти, които не са признати за държави от поне една държава членка, ограниченията за пътуване за Тайван също трябва постепенно да бъдат премахнати.

Жителите на Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана трябва да се считат за жители на ЕС за целите на настоящата препоръка.

Критериите за определяне на трети държави, за които трябва да се премахнат ограниченията за пътуване, са актуализирани на 20 май, припомнят от Съвета на ЕС. Те обхващат епидемиологичната ситуация и цялостния отговор на COVID-19, както и надеждността на наличната информация и източници на данни. Взаимността също трябва да се взема предвид за всеки отделен случай.

Страните, свързани с Шенген (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария), също са включени в препоръката.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Австрийските банки увеличават печалбите, а провизиите за лоши кредити се топят