IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отхвърли възможността за предоговаряне на споразумението за развод с Лондон

Няма да преразглеждаме главите от споразумението с Лондон, които вече са затворени, аяви говорител на ЕК

15:33 | 13.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз отхвърли възможността за предоговаряне на вече постигнатото споразумение с Великобритания за условията по излизането от състава на общността.

Няма да преразглеждаме главите от споразумението с Лондон, които вече са затворени, включително уреждането на финансовите задължения. Това заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА. Дължим на гражданите и бизнеса в ЕС спокойно оттегляне на Великобритания. Няма да застанем на пътя на уреждането на откритите въпроси, добави той. 

Британският премиер Тереза Мей заяви в сряда, че ако Лондон не постигне споразумение с ЕС за оттеглянето, ще се промени изразеното вече съгласие за уреждането на задълженията към бюджета на общността. Великобритания по-рано се съгласи да плати на ЕС между 35 и 39 милиарда евро през следващите десетилетия.

"Ние сме държава, която зачита задълженията си, вярваме във върховенството на закона и затова вярваме в спазването на правните си задължения", каза в сряда Мей пред парламента.

"Но . . . конкретното предложение беше направено в духа на желанието ни да постигнем споразумение с Европейския съюз и въз основа на принципа, както и самият ЕС каза, че нищо не е договорено, докато не е договорено окончателно, без сделка становището ни се променя", допълни тя.

Следващата седмица Съветът на ЕС ще обсъди напредъка по преговорите. Очаква се през октомври, ако преговорите напреднат, Европейският съвет да разреши началото на подготовката на документ за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС. Засега преговорите не постигат пробив по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още