IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отказа искането за преговори за Brexit и през уикенда

Блокът не смята, че предложенията на Джонсън дава основа за финализиране на споразумението за развод

10:05 | 05.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) отхвърли британското искане за продължаване на преговорите за Brexit този уикенд, писаха британски медии. Това се случи, след като премиерът Борис Джонсън повтори ангажимента си за напускане на блока на 31 октомври, въпреки възможността това да се случи без да е постигната сделка, предава Ройтетс.

Европейската комисия (ЕК) заяви, че новите предложения на Джонсън за Brexit не дават основа за финализиране на споразумението за развода, посочва Sky News.

Преговорите по плана на Джонсън за избягване на ирландската граница няма да се състоят този уикенд, обяви говорителката на Европейската комисия Наташа Берто пред Sky. Тя допълни, че в понеделник Великобритания ще получи „друга възможност да представи подробно предложенията си“.

„Ако проведем преговорите през уикенда, ще изглежда сякаш това са правилните преговори“, по-рано заяви дипломат от ЕС пред Times. „Все още сме далеч от тях“.

От своя страна, Джонсън многократно обяви, че няма да поиска отлагане на Brexit, като повтори думите си и в петък.

„С нова сделка или без сделка, но без забавяне“, написа той в Twitter.

Въпреки това в петък правителството за първи път призна, че Джонсън ще изпрати искане до ЕС да отложи Brexit., ако до 19 октомври не бъде сключена сделка. Премиерът не обясни очевидното противоречие, а опонентите му вярват, че ще потърси законов път за бягство, за да избегне искането за удължаване или ще се опита да притисне ЕС да откаже да приеме подобно искане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още