Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС отлага датата за прилагане на новите правила за застраховането

Директивата относно разпространението на застрахователни продукти трябваше да влезе в сила от 23 февруари

ЕС отлага датата за прилагане на новите правила за застраховането

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) реши днес да отложи срока за транспонирането и прилагането на новите правила за разпространението на застрахователни продукти, съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Приложението на Директива 2016/97, чиято цел е да подобри защитата на потребителите на застрахователни продукти, трябваше да започне на 23 февруари тази година. До тази дата всички държави членки трябваше да я транспонират в своето законодателство.

По предложение на Комисията обаче е постигнато съгласие крайният срок за транспонирането да бъде отложен за 1 юли 2018 г., а датата на прилагане – за 1 октомври 2018 г.

Според постоянните представители на страните членки на ЕС, приели от името на Съвета предложението, това ще даде възможност на застрахователния сектор да се подготви по-добре за директивата и за промените, необходими за привеждане в съответствие с правилата за прилагането ѝ.

Още по темата
Приететата през декември 2015 г. директива има няколко цели:

- да подобри правилата на застрахователния пазар на дребно по начин, който да подпомогне пазарната интеграция;

- да създаде необходимите условия за лоялна конкуренция между дистрибуторите на застрахователни продукти;

- да засили защитата на притежателите на застрахователни полици, по-специално по отношение на животозастрахователните продукти с инвестиционни елементи.

През септември миналата година Комисията прие правила за прилагане, свързани с изискванията за контрол и управление на продуктите, приложими за застрахователните дружества и дистрибуторите на застрахователни продукти, както и сизискванията относно информацията и други правила, приложими за разпространението на свързани със застраховането инвестиционни продукти. 

Тъй като не се очаква Европейският парламент и Съветът да приемат директивата за изменение преди март 2018 г., отлагането ще се приложи със задна дата, считано от 23 февруари, съобщават от пресслужбата.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Какво може да направи Китай за британската икономика след Brexit?