Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС отмени временно строгите бюджетни правила

Силно задлъжнялата Италия, но също така и Франция и Белгия, вече не спазват фискалните правила на ЕС

ЕС отмени временно строгите бюджетни правила

Вицепремиерът и министър на финансите на Хърватия Здравко Марич по време на телеконферентната връзка. Снимка: Croatian Presidency of the Council of the European Union

Министрите на финансите на Европейския съюз приеха в понеделник вечерта предложението на Европейската комисия да се преустанови временно спазването на строгите правила за намаляване на публичния дефицит в блока – мярка, която ще позволи на държавите членки да харчат свободно за справяне с негативното икономическо въздействие на пандемията от коронавирус, предава Bloomberg.

Временната мярка спира ефективно стриктния контрол от страна на Брюксел върху националните държавни разходи и най-вече върху правилото за бюджетен дефицит, който да не надвиши 3% от БВП на дадена държава и за държавен дълг не по-голям от 60% от БВП.

Още по темата


Решението е сериозно предимство преди всичко за Италия, страната от ЕС, страдаща най-много от новия коронавирус и която преди това често се намираше в нарушение на фискалните правила на блока. Но и Испания, която бързо „наваксва“ по отношение на заразените, ще се възползва от новото решение.

Министрите са съгласни с оценката на ЕК, че условията за използване на общата клауза за изключение от фискалната рамка - сериозен икономически спад в еврозоната или изцяло в ЕС - са изпълнени, става ясно от решението.

„Това ще даде възможност на държавите членки да продължат с предоставянето на фискални стимули за техните икономики “, каза вицепремиерът и министър на финансите на Хърватия Здравко Марич. Неговата страна председателства в момента Европейския съвет.

Така наречената „обща клауза за дерогация“ в Пакта за стабилност и растеж дава на правителствата „необходимата гъвкавост да предприемат всички необходими мерки за подкрепа на нашите здравни системи за гражданска защита и за защита на нашите икономики“, се казва в съвместното изявление на финансовите министри.

Силно задлъжнялата Италия, но също така и Франция и Белгия, вече не спазват фискалните правила на ЕС, обявявайки през последните дни десетки милиарди евро допълнителни стимулиращи средства за борба с опасната болест, която на практика спря техните икономики.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Италианските фирми ще получат 400 млрд. евро, а държавата - повече контрол