IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отново облекчава правилата за слотовете за авиокомпаниите

С промените се избягват празните полети и се намаляват емисиите, коментират от Португалия, която е ротационен председател на Европейския съвет

17:35 | 27.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) подготвя нови временни правила, за да помогне на въздушните превозвачи да се справят с драстичния спад на въздушния трафик, причинен от коронавирусната криза, и да избегнат извършването на празни полети.

Постоянните представители на страните членки на блока са се договорили днес за мандат за преговори за освобождаване на авиокомпаниите от изискванията за използване на летищни слотове за лятото на 2021 г., съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Новите правила ще предоставят гъвкавост за адаптиране на индустрията към различни сценарии и ще позволят да се вземат мерки до периода на планиране през лятото на 2022 г., пише в съобщението.

„Тъй като Covid-19 все още върлува, би било преждевременно да се върнем към старото правило „използвайте го или го загубете“. Новите разпоредби за облекчение на слотовете постигат баланс, като предоставят така необходимата помощ на авиокомпаниите, насърчават конкуренцията в индустрията и се подготвят за постепенно връщане към нормалността веднага щом това стане възможно, но се избягват празните полети и се намаляват емисиите“, коментира Педро Нуно Сантош, министър на инфраструктурата и жилищното строителство на Португалия, която в момента е ротационен председател на Съвета.

Според общите изисквания на ЕС за летищните слотове авиокомпаниите трябва да използват поне 80% от своите слотове за излитане и кацане, за да ги запазят през следващата година. Текстът на Съвета предоставя на авиокомпаниите възможността да върнат 50% от техните слотове, но очаква те да използват поне 50% от останалите слотове.

Комисията ще бъде оправомощена да приема делегирани актове за една година, за да обхване следващите два сезона. С тези актове Комисията може да промени минималния процент на използване между 30% и 70%. Това дава необходимата гъвкавост за адаптиране към различни нива на въздушното движение въз основа на данни за трафика, прогнози и други показатели.

Съветът на ЕС и Европейският парламент (ЕП) трябва да постигнат съгласие по окончателния текст на документа. Преговорите ще се водят спешно с оглед въвеждането на новите правила навреме за началото на летния сезон.

В съобщението се припомня, че ЕК прие пълен отказ от слотове за лятото на 2020 г. заради коронакризата.

Данните на Евроконтрол показват, че въздушният трафик продължава да се свива. Годишният спад достига 74% от средата на юни 2020 г. Въз основа на предварителните резервации, прогнози на Евроконтрол и епидемиологични прогнози се очаква тежкият период да се задържи за дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още