IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отпусна допълнителна седмица на Рим преди започването на наказателните мерки

Това, което италианските власти са предложили досега, не е достатъчно, за да спре започване на процедура за прекомерен дефицит, посочва представител на ЕС

13:25 | 24.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Популисткото правителство в Италия ще разполага с една допълнителна седмица, за да се опита да избегне започването на наказателна процедура от страна на Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Представител на блока, пожелал анонимност, заяви, че няма да бъде вземано решение за започване на процедурата през тази седмица, за да може да се предостави на Италия повече време за ангажиране с мерки за намаляване на дефицита и дълга.

Усилията на Рим са застрашени от продължаващото разцепление в управляващата коалиция, като вицепремиерите и лидери на управляващите партии са в сблъсък с искането на Матео Салвини начело на партията „Лига“ за намаляване на данъците. От своя страна премиерът Джузепе Конте и финансовият министър Джовани Триа се ангажираха с това Италия да уважи европейските бюджетни правила.

Според представителя на блока обаче това, което италианските власти са предложили досега, не е достатъчно, за да спре Брюксел от започване на т. нар. процедура за прекомерен дефицит – нещо, което по всяка вероятност ще стане на 2 юли. Това е последната възможна дата за започване на мярката преди срещата на финансовите министри от блока на 8-9 юли.

Италианските облигации поевтиняха след новината, че ЕС възнамерява да изчака с въвеждането на мярката. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа спадна с три базисни пункта до 2,12% - близо до най-ниското си ниво от над година насам. В същото време спредът спрямо германския бнчмарк – ключов показател за настроенията на пазара, се намира на ниво от 241 базисни пункта – близо до долния край на актуалния диапазон.

Възможността за нови стимули от Европейската централна банка също подкрепя търговията с италиански дълг през последните седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още