IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира да отслаби надеждите на страните от Източното партньорство за членство

Брюксел планира да каже на Грузия, Молдова и Украйна, че техните договори за асоцииране няма да доведат до членство, финансова и военна помощ и право на работа

16:17 | 18.11.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще отслаби надеждите на бившите съветски републики, част от Източното партньорство, за разширяване на среща на върха, която ще се проведе в края на следващата седмица, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Страните от ЕС планират да декларират, че "признават европейските стремежи и европейския избор на заинтересованите партньори", посочва се в "признават европейските стремежи и европейския избор на заинтересованите партньори", с която изданието разполага.

Брюксел обаче планира да каже на Грузия, Молдова и Украйна, че техните договори за асоцииране няма да доведат до членство в блока, значителна финансова помощ, право на свободна работа на техните граждани или военна подкрепа.

ЕС се е споразумял за тази позиция, след като през 2016 г. Холандия отхвърли на необвързващ референдум договора за асоцииране с Украйна.

Фактът обаче, че вътрешно решение на Холандия взима отражение върху външната политика на блока разгневява Киев. "Това, което Украйна в крайна сметка иска, е просто съобщение: Щом сте готови, вие сте добре дошли“, коментира Костянтин Елисеев, помощник на украинския президент Петро Порошенко, пред изданието.

В декларацията се посочва още, че преговорите между ЕС и страните от Източна Европа „не са насочени срещу никого“, въпреки че преди четири години предложението за договор за асоцииране на Украйна предизвика революция и последвалата инвазия на Русия в страната.

Срещата през следващата седмица ще се проведе на фона на засилващото се напрежение, особено между Азербайджан и арменските сили в района на Нагорни Карабах. Проектът на декларация се ориентира към виждането на Азербайджан за конфликта.

В документа се посочва, че ЕС „остава ангажиран в подкрепата си за териториалната цялост, независимостта и суверенитета на всички негови партньори". Това на практика обединява Нагорни Карабах и конфликтите в Грузия, Молдова и Украйна.

Нагорни Карабах на практика се изобразява като изкуствено окупирана от Армения територия, като отпадат предишните препратки към самоопределянето на арменците.

В документа се заключава, че държавите членки на ЕС и лидерите на страните от бившия СССР (Беларус, Молдова, Украйна, Грузия, Армения и Азербайджан) "се ангажират отново да укрепят демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и основните свободи" в държавите.

Азербайджанският лидер Илхам Алиев, който продава петрол и газ на ЕС, не е потвърдил още дали ще присъства на срещата на високо равнище. Александър Лукашенко, автократичният лидер на Беларус, също не е потвърдил дали ще осъществи първото си посещение в Брюксел.

Режимът на Алиев е известен с корупцията си и с прочистването на представителите на обществото с хомосексуална ориентация, посочва изданието. Беларус има най-слабо развитите отношения с ЕС от групата.

Срещата на върха не се очаква да доведе и до особен напредък на отношенията между ЕС и Армения и Грузия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 20
majnata
преди 6 години
ЕС също да се реди на опашката да целува ръка ! Само трезвени обаче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 8
bgMan
преди 6 години
Вашата групичка би трябвало да сте доволни от това вместо да продължавате да ръсите простотии. Или за простотии ви се плаща, независимо от повода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 7
bgMan
преди 6 години
Възможно е да има някаква задкулисна сделка с Русия, което най-вероятно означава, че ЕС вече напълно се еманципира и отдели от САЩ и започват някакви инициативи за нормализиране на отношенията ЕС-Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 22
majnata
преди 6 години
Язък за барута/майдана...да вървят сега да целуват ръка на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още