IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира милиарди евро допълнителни разходи за отбрана

Само четири държави от ЕС отделят необходимите според правилата на НАТО средства за отбрана

18:05 | 29.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Създаването на многомилиарден фонд за отбрана ще предложи Европейската комисия в сряда (30 ноември), съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници. Допълнителни средства ще бъдат похарчени за нови технологии, дронове и военна техника, предвижда предложението.

Според изданието ЕС значително ще увеличи разходите си за отбрана след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Плановете на Европейската комисия са да бъде увеличено сътрудничеството на страните в областта на отбраната, както и използването на европейската космическа програма за отбранителни дейности.

Към момента 80% от разходите за отбрана, които правят страните в ЕС, идват от националните бюджети.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ доведе до сериозно безпокойство между съюзниците в НАТО относно ролята на страната в опазването на сигурността на членовете на Алианса. Тръмп подчерта в разговор с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг в дните след избирането си важната роля на НАТО.

Той обаче призова европейските членове на Алианса да увеличат бюджетите си за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт. 22 от членовете на ЕС са в НАТО, но само Великобритания, Естония, Полша и Гърция изпълняват този праг, определен от правилата на организацията.

FT посочва още, че в плановете на ЕК ще има и увеличаването на средствата за киберсигурност.
Опасенията за сигурността в ЕС идват след увеличените заплахи от терористични атаки, а и заради увеличената военна активност от страна на Русия, особено след анексирането на Крим през 2014 година.

Излизането на Великобритания от ЕС ще даде и по-голяма възможност за останалите държави да увеличат сътрудничеството си в сектора на отбраната. Досега Лондон се противопоставяше на плановете в тази насока. Натиск за обща политика в областта на сигурността оказват Франция и Германия, подкрепени от Италия и Испания, посочва още FT. Европейските институции също вярват, че темата е една от важните за европейските граждани.

Според изчисленията на ЕК липсата на сътрудничество в областта на отбраната между страните от общността коства между 25 млрд. евро и 100 млрд. евро годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още