IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира стратегия за по-продължително използване на продукти и стоки

Европейската комисия иска да се премине от икономиката на изхвърлянето към икономика на рециклирането

18:07 | 04.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Регулаторите на Европейския съюз (ЕС) планират да улеснят поправката или повторното използване на всичко - от електрически уреди до сгради, заявявайки в проектостратегия, че наръчниците за употреба трябва да обясняват как продуктите да бъдат поправяни вместо просто изхвърляни, съобщава Ройтерс, като се позовава на документа, с който разполага.

Европейската комисия заяви, че „страстно вярва“ в бизнес аргумента за преминаване от икономика на изхвърлянето към кръгова икономика, базирана на повече рециклиране и по-малко отпадъци. Очаква се стратегията, целяща да направи икономиката на ЕС по-устойчива, да бъде приета през декември.

Нещата тръгват от идея, предложена от представители на строителната индустрия, според която строителите трябва да осигуряват инструкции за събаряне, за да гарантират възстановяването на полезните ресурси в края на живота на сградата.

Насоките ще имат за цел и да гарантират управлението на опасни отпадъци и „доброволни протоколи за рециклиране в цялата индустрия“ по отношение на строителния сектор.

Проектопланът на комисията твърди, че така могат да се подобрят данните и контрола над качеството на рециклираните суровини, като пластмаса и метали, познати като „вторични суровини“.

Комисията се опитва да повиши нивата на рециклиране и да намали количеството метали, пластмаса, храна и други природни материали, които биват директно изхвърляни.

Данните на комисията сочат, че средно около 40% от боклука на домакинствата в 28-членния съюз се рециклира.

Комисията таргетира най-вече пластмасата, твърдейки, че по-малко от 25% от събраните пластмасови отпадъци се рециклират, а около 50% отиват в депа или свършват в океана, където представляват заплаха за природата.

„Комисията ще подготви стратегия, която ще проучи предизвикателствата, идващи от пластмасата в цялата верига на добавена стойност“, казва се в плана.

По отношение на храната ЕК ще иска поставянето на етикети, които понякога да убеждават потребителите, че не трябва да изхвърлят храна преди да е дошъл моментът за това.

Документът предлага обща методология за ЕС и показатели за измерване на хранителни отпадъци, както и проучва начини за по-добро използване и разбиране на маркирането на датите от потребителите.

Европейската комисия има политика да не коментира непубликувани документи, но официален представител потвърждава, че еврокомисарите ще оценят стратегията в началото на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
белот
преди 8 години
Е ...доживяхме ! Супер , мисленето на консуматора лесно може да се промени в правилната посока. Не мога обаче да си представя прозводителя как ще си промени философията в свой ущърб !"...как продуктите да бъдат поправяни вместо просто изхвърляни."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още