IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС поддържа световните доставки на ваксини въпреки проблемите у дома

Имунизациите в блока продължават да са много неравномерни - 67 поставени дози на 100 души в Малта и само 11 на 100 в България

17:02 | 22.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Производственият капацитет на Европейския съюз поддържа снабдяването с ваксини в международен план, въпреки че темпът на имунизация в блока хвърля сянка на съмнение върху възможността за бързо завръщане към нормалността

ЕС е разрешил износа на 136,1 млн. дози ваксини за 43 държави в периода от 31 януари до 19 април, показва вътрешен документ, до който Bloomberg е получил достъп. Най-голям дял е отишъл за Япония – 52,3 млн. дози, други 16,2 млн. са за Великобритания и 12,8 млн. за Канада, показва документът, разпространен сред представители на страните членки в Брюксел в сряда.

Данните в документа също така подчертават и огромните разлики в ефикасността на националните ваксинационни програми. Напредъкът по тях варира значително, въпреки че всички страни членки имат достъп до еднакъв брой дози спрямо населението според договорите между Европейската комисия и водещите производители.

Малта е страната шампион по поставени дози в ЕС, докато България, както вече е известно, е на едно от последните места. В Малта се падат по 67 поставени дози на 100 души, докато у нас това съотношение е едва 11 на 100 души.

За сравнение, средно за ЕС този брой е 31,6 дози. Други страни с успешни имунизационни програми са още Унгария, Естония и Дания, докато Латвия и Хърватия също са сред изоставащите.

Според данните от тракера на Bloomberg за ваксинации по света в България са били поставени 657 333 дози, достатъчни за 4,7% от населението. На ден у нас се поставят средно 9548 дози, показва статистиката. Заедно с тези от последното денонощие (19 168) у нас са поставени общо 676 501 ваксини, показват данни на Единния информационен портал.

Напълно ваксинирани са 1,9% от населението у нас.

ЕС иска постепенно да облекчи ограниченията за движение в общността с въвеждането и на ваксинационните сертификати, които ще улеснят пътуването за хора с ваксина или изграден имунитет.

Според европейския документ, видян от Bloomberg, одобрение очакват три искания за износ от ЕС към 19 април спрямо 11 в подобна бележка от 13 април. Сравнението показва, че 22,6 млн. дози са били изнесени от блока през седмицата между 13 и 19 април, от които 1 млн. за Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още