IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя фундаментална реформа в системата на ДДС

Европейската комисия стартира допитване до гражданите за намаляването на някои ставки по данъка

16:07 | 08.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС подготвя фундаментална реформа в системата на ДДС

Европейската комисия (ЕК) се готви за фундаментална реформа в областта на данък добавена стойност (ДДС) в ЕС. Целта е системата да стане по-ефикасна и здрава, а правилата – по-облекчени, съобщават от комисията.

По тази причина започва обществено допитване, в което всеки един гражданин, представител на бизнеса или други заинтересовани страни, може да даде мнението си относно намаляването на някои ставки по ДДС. Допитването ще продължи до 3-и януари 2013 година.

Моментът за ревизията е подходящ – правителствата се нуждаят от нови данъчни източници, а от своя страна бизнесът настоява за облекчена данъчна система и по-малко разходи, свързани с прилагането ѝ, коментира комисарят по въпросите на данъчната политика в ЕС Алгирдас Шемета.

Няколко са основните области, в които ЕК очаква предложения за промяна. Основно те са свързани с редуцирането на ставките. Очакванията на чиновниците са например да получат мнения на първо място дали сега съществуващите изключения и по-ниски ставки нарушават конкуренцията на единния пазар.

Списъкът със стоки и услуги в ЕС, които могат да се възползват по-ниски ставки, е създаден и допълван през години след приемането на общата директива за ДДС през 2006 година.

В европейското законодателство е предвидено единна ставка на данъка от минимум 15% за всички стоки и услуги, търгувани на територията на общността. Има обаче някои изключения, сред които най-често са храни и туристически услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Има обаче някои изключения, сред които най-често са храни и туристически услуги"-----------------------------------По-ниска ставка за храните е разбираема, но за туристическите услуги - НЕ! По-ниската ставка за туристическите услуги е изцяло лобистко "постижение" и поставя всички останали браншове в ролята на *** и прекарани. И това е работа почти изцяло на туроператорите - ако отворите нашия закон за ДДС ще видите там специална глава за туризма и забележете (!), в нея се споменават почти изключително и само туроператори и турагенти (каквото и да значи турагент), а реалните изпълнители - хотелите все едно не съществуват. Лобито на туроператорите не само е успяло да пробие свещенната крава у нас - единната ДДС ставка и да си издейства повече от наполовина по-малко ДДС, но допреди година и нещо си беше издействало правото само туроператорите да имат право на по-ниската ставка (а реалните изпълнители - хотелите - не).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Немога да разбера как кореспондира намаляването на ставките с повишаване на приходите. Работата повече ми прилича на морков с тояга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още