IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС поднови процедурата срещу Полша и Унгария за нарушаване на ценностите на ЕС

Министрите по европейските въпроси ще изслушат колегите си от двете страни

10:03 | 22.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Министрите на държавите от Европейския съюз (ЕС) по европейските въпроси ще изслушат днес своите колеги от Унгария и Полша съгласно процедурата за санкции по член 7 за първи път от началото на пандемията.

Процедурата цели да установи дали съществува „явен риск от сериозно нарушаване“ на ценностите на ЕС от страна на държава членка. Тя беше започната срещу Варшава през 2017 г. от Европейската комисия (ЕК) и инициирана от Европейския парламент (ЕП) през 2018 г. срещу Будапеща.

Министрите по въпросите на ЕС от страните, които се обявяват за защита на върховенството на закона, искат да обсъдят последните събития в Унгария, вкл. свободата на медиите и борбата с корупцията.

Очаква се министрите на страните от Бенелюкс да публикуват изявление след изслушването.

По отношение на Полша се очаква да бъдат излъчени въпроси, свързани с противоречивия Конституционен трибунал, дисциплинарния режим срещу съдиите, закона срещу съдиите, които критикуват правителствената съдебна реформа, и уволнението на съдиите.

Последното изслушване на Полша беше през декември 2018 г., докато на Унгария беше през декември 2019 г.

Унгарското правителство определи процедурата като политически мотивиран „лов на вещици“, провеждан от „промиграционния елит“ срещу държави, отказващи да вземат мигранти. Междувременно Полша твърди, че повдигнатите въпроси в момента се разглеждат от Европейския съд.

Миналата седмица евродепутатът Гуендолин Делбос-Корфилд, която отговаря за досието на Унгария в Европейския парламент, заяви пред журналисти, че е "облекчена", че португалското председателство на ЕС организира изслушването. Тя допълва, че не очаква много от предстоящото словенско председателство на ЕС. Словенският премиер Янез Янша е политически съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан.

Евродепутатът посочи, че по-рано през юни комисията на ЕС стартира 16 разследвания в Унгария, макар и не всички свързани с върховенството на закона. Тя казва, че планира да посети Унгария с други евродепутати, за да докладва на Парламента за случилото се в страната след първоначалния доклад на ЕП през 2018 г.

Не е ясно накъде върви процедурата по член 7 – това беше дилема и преди пандемията. Страните от ЕС се борят с това как да продължат напред: отпадането на процедурата, докато опасенията относно върховенството на закона и демократичното отстъпление продължават в двете страни, изглежда политически невъзможно.

Страните членки не успяват да постигнат и мнозинството от четири пети, за да се установи „ясният риск“, което би означавало да се ускори процесът. Технически това може да доведе до санкции, като спиране на правото на глас, но това изисква единодушие, което е изключено, тъй като Полша и Унгария се ангажират взаимно да се подкрепят.

Според Делбос-Корфилд сега обаче повече страни от блока са решени да продължат напред с процедурата в сравнение с преди пандемията.

„Процедурата по чл. 7 трябва да продължи, докато има опасения“, казва европейски дипломат пред медията.

Съветът на ЕС също може да отправя препоръки към държавите от ЕС под наблюдение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
никой не приема Евроггейски ценности ... ЕСто ше го избълбука, ше го подъФче косматия малко и ше и се наложи да посвикнат, иначе разпад ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още