IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС поиска от банките да обмислят екологичните рискове при отпускането на заеми

Насоките на Европейския банков орган искат климатичния въпрос да бъде включен в политиките за предоставяне на средства

16:43 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските власти са отправили за първи път предупреждение към банките да взимат предвид екологичните рискове, когато взимат решение за отпускане на кредитиране. С това се оказва нов натиск върху финансовата индустрия за ускоряване на мерките в борбата с климатичните промени, посочва Bloomberg.

В своите насоки за кредитиране, публикувани в петък, банковият регулатор на Европейския съюз посочва, че кредиторите трябва да включат и климатичния въпрос в политиките си за отпускане на средства. Банките също така трябва да оценяват и това дали получателите на заеми могат по някакъв начин да допринесат за глобалното затопляне.

Базираният в Париж Европейски банков орган определи решението си като „значителна стъпка“ в борбата на блока с климатичните промени.

ЕС напредва в прилагането на екологични цели в стандартите за банките, мениджърите на активи и застрахователите в опит да насочи трилиони евро за радикалната промяна на икономиката в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още