IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предлага криминализирането на пътувания в чужбина за терористични цели

Съгласно сегашния закон участието в терористична групировка е престъпление, но не и пътувания до потенциални тренировъчни лагери

18:04 | 02.12.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) планира да криминализира пътуването в чужбина за терористични цели по силата на нов проектозакон, представен в сряда, съобщава Wall Street Journal.

Ходът е част от серията засилени мерки за сигурност в следствие на атаките в Париж, след които се оказа, че някои терористи са пътували от и до Сирия.

По силата на съществуващия закон на ЕС участието в терористична групировка е престъпление, но не и пътуването до места, където може да има терористични тренировъчни лагери.

Новият закон, предложен в сряда от Европейската комисия (ЕК), ще криминализира още обучаването, набирането и финансирането на т.нар. чуждестранни бойци – граждани на ЕС, които пътуват до Сирия, Ирак или Либия, за да се присъединят към ИДИЛ и може да се върнат в Европа, за да извършат терористични атаки. Според Европол, полицейската агенция на блока, около 5000 европейци са чуждестранни бойци.

Законът трябва да бъде договорен между правителствата на ЕС и Европейския парламент. След това правителствата ще имат една година, за да адаптират националните си законодателства, така че да отразяват този закон.

Преди по-малко от седмица Ройтерс съобщи, че американското министерство на правосъдието е отправило конкретни предложения към правителствата в Европа и на други места за начини за заздравяване на антитерористичните закони, за да могат да се правят арести на кандидатите за бойци още преди присъединяването им към ИДИЛ.

Тогава агенцията съобщи, че документът призовава правителствата да обмислят криминализирането на пътувания до определени места, като например контролираните от ИДИЛ, и на опити за присъединяване към групировки, определяни от чужди правителства като терористични организации.

Ужасяващите атаки в Париж показаха как действат терористите отвъд границите. Важно е да гарантираме, че имаме правилните инструменти на ниво ЕС, за да помогнем на националните власти да спират терористичните мрежи“, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс по повод представянето на проекта днес.

„Искаме да сме сигурни, че пътуването за терористични цели и улесняването на подобни пътувания, осигуряването или предлагането на подобно обучение се смята за престъпление в целия ЕС“, каза още той.

„Нека водим тази битка заедно. За терористите граници не съществуват“, добави Тимерманс.

Комисията е предложила още пакет от необвързващи мерки, целящи по-добро засичане на незаконни оръжия и експлозиви към заздравените през миналия месец правила за продажбата на излезли от употреба огнестрелни оръжия, които са били активирани отново и използвани от терористите в Европа.

Съгласно мерките обявени в сряда ЕС предлага създаването на екипи за киберследене, които да се фокусират върху засичането на трафик на оръжия, техни части или компоненти, както и на експлозиви в интернет. Правителствата на ЕС ще бъдат насърчени и да провеждат контрол, основан на риска, върху стоки по външните граници – в контейнери, автомобили, багаж, с цел засичане на оръжия и експлозиви.

Обмисля се налагане на мерки за сигурност, подобни на тези на летищата, за спортни събития и влакове, включително използването на скенери, които могат да засекат молекули експлозиви по билети или паспорти.

Предвижда се и подобряване на сътрудничеството и обмяната на информация в рамките на ЕС и с балканските страни, Турция, Украйна и страните от Северна Америка.

Комисията насърчава още правителствата на ЕС да приложат съществуващото европейско законодателство – например закон от септември 2014 г., целящ ограничаване на продажбата и използването на химични вещества, които могат да послужат за направата на бомби.

Този закон може да бъде променен през следващата година, за да включва общи стандарти за обучението и ваксинирането на служители, които боравят с подобни вещества.

Външните министри на ЕС се срещат в петък в Брюксел, за да разгледат серия от нови мерки по сигурността след атаките в Париж и да обсъдят дали да разширят за над шест месеца граничните проверки от страни като Германия в отговор на миграционната криза.

Още за последиците от атаките в Париж четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
целящ ограничаване на продажбата и използването на химични вещества, които могат да послужат за направата на бомбиТова е лудост. По-зле е от закона за борба с кривите краставици. Практически всяко вещество може да послужи за направа на бомби.След терористични актове, показвани по медиите обикновено следват пакети от абсурдни закони. Вероятно ще има и още по-големи глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
тоя доцента Христов май е прав да го ***, че ти не знаеш къде се намираш Адаш .... кое му е бравото на това на ЕС ?!? Значи да пътуваш до Ирак, Сирия и Либия тряя да влезеш в затвора така ли ?!? Май доста си падладел ми се струа, че преди ходехме там да слугуваме на тея същите и държавите им бяха що годе цивилизовани преди твойте к.авали от Сашшш да им е.бат п.*** м.аийна ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Misho ILIEV
преди 8 години
Браво на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
започвам да се замислям, че всеки път съм от грешната страна на телената ограда, че преди се случваше с години а сега с дни да му се невиди....... Е.баси работата утре ше каат няма да излизате никъде иначе сте криминално проявени вече неколкократно мисля спонех за СССР v 2.0 но руснаците ги нема в тоя филм, тея ЕС са по-зле и от Сталин да го *** ......Дайте някаква идея за смяна на континента, че времето тече бая бързо да му се невиди ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още