IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС представи идеите си за реформа на Световната търговска организация

Идеите на Европейската комисия са насочени към три ключови области

14:50 | 18.09.18 г.
<p>
	Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия публикува днес идеите си за реформа на Световната търговска организация (СТО), с които да се преборят пазарните изкривявания, като тези в Китай, и да не се допусне САЩ да излязат от органа, предава Ройтерс.

Ден, след като американският президент Доналд Тръмп ескалира търговската война с Китай, налагайки 10-процентни мита върху китайски внос за 200 млрд. долара, Европейският съюз представи идеите си за борба със субсидиите, изкривяващи пазара. 

Тръмп каза миналия месец, че може да оттегли САЩ от СТО, потенциално подкопавайки един от устоите на съвременната глобална икономика, в изграждането на която Вашингтон имаше сериозна роля.

„Светът се промяна, а СТО – не. Крайно време е да предприемем действия, за да направим системата способна да отговаря на предизвикателствата пред глобалната икономика днес и да заработи отново за всички. А ЕС трябва да има водеща роля в това“, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Без да се засяга окончателната позиция на ЕС по тези въпроси, идеите са свързани с три ключови области, пише в прессъобщение на Комисията. Трите области са: актуализиране на набора от правила в областта на международната търговия, така че да обхванат днешната глобална икономика; укрепване на ролята на СТО като наблюдател; и преодоляване на наблюдавания застой в системата за разрешаване на спорове на СТО.

Вашингтон обвини СТО, че губи фокуса си върху търговските преговори в полза на съдебните спорове и блокира назначения в апелативната камара, която урежда споровете. До края на септември обикновено седемчленната камара ще има само трима съдии – броят, нужен за изслушването на всяка жалба.

Твърдата позиция на САЩ доведе до серия от дипломатически разговори, тъй като страните членки на СТО се опитват да подготвят отговора си. Високопоставени търговски представители се срещнаха в Женева през юли и ще се съберат отново тази седмица преди среща на министрите в Отава следващия месец.

Европейските лидери призоваха Комисията през юни да изготви предложения с „партньори с подобни позиции“, които да подобрят работата на СТО в ключови сфери, например субсидиите, правоприлагането и преговорите.

СТО работи на базата на консенсус сред своите 164 члена, като всеки един има право на вето. Именно затова и новите инициативи рискуват да се превърнат в разменна монета.

Малко усилия за реформи са успели досега и много от тях са в застой, включително разговори за намаляване на земеделските субсидии, засилване на пазарния достъп, реформа на правилата за достъп до лекарства, подобряване на системата за уреждане на спорове и либерализиране на търговията с услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още