IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС представи постигнатото споразумение по оттеглянето на Великобритания

Твърдата ирландска граница се предлага да бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС

22:52 | 14.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия предложи тази вечер Европейският съвет да одобри постигнатото предварително споразумение в преговорите по оттеглянето на Великобритания. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние представи накратко съдържанието на сделката, съобщава БТА.

Предвижда се Великобритания да плати задълженията си към бюджета на ЕС, за които е гласувала в общностните институции. Очертан е преходен срок след оттеглянето на 29 март догодина - до 31 декември 2020 г. (21 месеца).

Твърдата ирландска граница се предлага да бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС. Гражданите на ЕС, които живеят до напускането във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно. Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС.

За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Предвижда се запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Може ли някой да разтълкува най-важната част: "Гражданите на ЕС, които живеят до напускането във Великобритания запазват, докато са живи, правата си"Кой ден се брой като денят на напускане и кое се брои като живеене там до напускането ?Например ако си живял преди референдума там и си се върнал след него остават ли ти правата? А ако си отишъл след референдума? А как се дефинира че живееш там, по това че си платил данъци от запалти, или че имаш национално осигурителен номер или че си пренощувал 10 дена ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още