IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС преизпълни целите за възобновяема енергия към 2020 г.

България е една от страните с най-голямо преизпълнение на заложените цели за зелена енергия, сочат данните на Евростат

11:37 | 20.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Делът на възобновяемата енергия, използвана в страните от ЕС, достигна 22,1%, тоест с 2 процентни пункта над предварително обявените цели, пише Евростат. Това е добра новина за общността, която се опитва да ограничи до нула въглеродните емисии до 2050 година, допълва агенцията.

Между 2004 година и 2020 година делът на ВЕИ в крайното енергийно потребление се увеличава повече от два пъти - от 9,6% до 22,1%.

Данните показват, че само Франция не е успяла да постигне заложените цели. Делът на възобновяемата енергия в крайното енергийно потребление е с 3,9 пункта под заложеното, или 19,1%. От другата страна обаче са страни като България, Швеция и Хърватия, които преизпълняват задачите. Статистиката показва, че ВЕИ в България имат дял от 23,3% от крайното енергийно потребление, което е със 7 пункта над заложеното. Швеция и Хърватия надхвърлят с по 11 пункта целите си.

Полша направи ревизия на потреблението на биомаса и така ВЕИ в крайното енергийно потребление се увеличиха с 3 пункта. С това преразглеждане страната успя да изпълни ангажиментите си по европейските директиви за зелената енергия.

В Швеция ВЕИ са с дял от малко над 60% в крайното енергийно потребление и по този показател страната е на челно място в ЕС. На второ място е Финландия с дял от 43,8% възобновяеми ресурси в крайното енергийно потребление. Страната също е преизпълнила целите си.

Малта, Люксембург и Белгия са страните с най-малък дял на зелена енергия - съответно 11%, 12% и 13%.

Данните показват още, че основните възобновяеми източници в ЕС са вятъра и водата. Изграждането на соларни панели обаче е сред най-бързо растящите сектори в зелената енергетика.

Австрия и Швеция са страните, които през 2020 година са използвали най-голям дял на зелена електроенергия - в Австрия 78,2% от тока се произвежда с възобновяеми източници, а в Швеция този процент е малко над 74 на сто.

През 2020 година 23,1% от топлинната енергия и енергията за охлаждане в ЕС се осигурява от възобновяеми източници. През 2004 година този дял е 11,4%.

10,2% е делът на биогоривата в общия микс на горивата, използвани в транспорта, показват още данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още