Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС прие забраната на пластмаси за еднократна употреба

Промените се очаква да влязат в сила след малко повече от две години и ще засегнат генериращата 340 млрд. евро годишно пластмасова индустрия

ЕС прие забраната на пластмаси за еднократна употреба

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз реши да забрани ползването на пластмасови чинии, сламки за пиене и други пластмасови изделия за еднократна употреба. Преговарящите от Европейския парламент и страните от ЕС се споразумяха за подробностите в сряда сутринта в Брюксел. Забраната трябва да помогне за ограничаване на масата от пластмасови отпадъци в околната среда и в океаните, предава DPA.

Още по темата

„След 12,5 часа преговори ние постигнахме предварително споразумение", пише австрийското председателство на Съвета на ЕС в своя Twitter акаунт. „Новите правила значително ще намалят морските отпадъци!"

През май Европейската комисия предложи забрана на съдовете за еднократна употреба, сламки, памучни тампони и други пластмасови изделия за еднократна употреба. Само предмети, за които има по-добри алтернативи, трябва да бъдат забранени. Количеството кутии за опаковане на храни и чаши за пиене трябва да бъде свито с помощта на различни методи. Парламентът на ЕС и държавите от ЕС ще променят леко плановете в законодателния процес.

Промените се очаква да влязат в сила след малко повече от две години. Стратегията срещу пластмасовите отпадъци вероятно ще доведе до осезаеми промени в ежедневието. Пакетът е от значение преди всичко за пластмасовата промишленост, която според властите е генерирала през 2015 г. приходи в размер на 340 млрд. евро и е давала работа на 1,5 милиона души. Мерките са предназначени да намалят емисиите на въглероден диоксид с 3,4 милиона тона. Комисията също така оправдава инициативата със защитата на океаните. Повече от 80 на сто от боклука в океаните е пластмаса.

Част от новата стратегия е участието на производителите в разходите за почистване. Така в бъдеще и тютюневата промишленост би могла да бъде призована също да съфинансира събирането на цигарени угарки. Един-единствен цигарен фас е достатъчен за замърсяването на 500 до 1000 литра вода и, когато се изхвърли на пътя, са нужни 12 години, за да се разгради напълно. Това е вторият най-често срещан пластмасов замърсител, се посочва в съобщение на ЕП. 

Заради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва и е открита в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните - в хранителната верига на човека.

Пластмасите са удобна, приспособима, полезна и икономически ценна суровина, но трябва да бъдат по-добре използвани, повторно използвани и преработвани. Когато се изхвърля, икономическото въздействие на пластмасата обхваща не само изгубената икономическа стойност на суровината, но и разходите за почистване и причинява загуби на туризма, риболова и корабоплаването, допълват от Европарламента.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
браво, да му мислят назначените бизнесмени като тошо кашона ! :D

Още от Европа
Понижаването на данъците в Гърция - предизборен подарък на Ципрас?