IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС призова Китай да прилага търговска и инвестиционна реципрочност

ЕС е домакин на китайска делегация начело с китайския премиер Ли Къцян

14:34 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврокомисарката за търговията Сесилия Малмстрьом призова днес Китай да прилага "реципрочност" в търговските и инвестиционните си отношения с ЕС, съобщи ДПА.

ЕС е домакин на китайска делегация начело с китайския премиер Ли Къцян, който трябва да се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Очаква се и двете страни да изразят готовност да приемат лидерска роля в борбата срещу климатичните промени, след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да оттегли Вашингтон от Парижкото споразумение за климата.

Остават обаче различия например за това какъв достъп Китай трябва да даде на европейските инвеститори и компании до пазара си.

Преди официалното начало на срещата на върха Ли Къцян подчерта, че Китай играе по правилата на Световната търговска организация.

Надявам се Китай да е като магнит за вас, отбеляза китайският премиер.

ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, а Пекин е вторият по големина търговски партньор на ЕС. Търговията на стоки между двете страни е на стойност над 1,5 милиарда евро (1,68 милиарда долара) дневно.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още