IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС произвежда плодове и зеленчуци за 47 млрд. евро годишно

Брюксел се опитва да насърчи участието на производители в браншови организации

19:40 | 13.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всяка година земеделците в Европейския съюз (ЕС) произвеждат плодове и зеленчуци на стойност около 47 млрд. евро годишно. Това е записано в съобщение на Европейската комисия (ЕК) във връзка с опростяване на правила за сектора, одобрени по-рано днес.

Земеделските стопанства, в които се произвеждат плодове и зеленчуци, са 3,4 млн., което е около една трета от всички стопанства в общността. По данни на ЕК съществуват към 1,5 хил. организации на производители, които обхващат 50% от производството на плодове и зеленчуци.

Освен преки помощи и средства от фондовете на ЕС, производителите на плодове и зеленчуци получават и извънредни помощи – например заради наложеното от Русия ембарго за внос на определени групи храни и селскостопански стоки за сектора са платени към 430 млн. евро.

ЕК предоставя и допълнително финансиране за организациите на производители за 700 млн. евро годишно.

Новите правила целят засилване на ролята на тези организации на производителите, допълват от ЕК. Те предвиждат максимален праг на продукцията, която може да се търгува извън организацията – до 25%. В сегашния регламент има само минимален праг, а държавите сами определят максималния праг.

От Брюксел уточняват, че насърчават участниците в тези браншови организации да предоставят цялата си продукция и самата организация да търгува с тях. Има обаче производители, при които съществува традиция да продават директно на потребителите.

Опростено е и законодателството във връзка с транснационалните организации на производителите и техните асоциации. За да бъдат опростени и изяснени плащанията към транснационални организации, проверките и плащанията например вече се свързват с територията, където действа транснационалната организация. 

Някои от проблемите на европейското селско стопанство ще бъдат част от дискусията на организирания от Клуб Инвестор дебат "Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г.", който ще се проведе на 14 март 2017 г. от 13 ч. в бизнес център Capital Fort в София (бул. "Цариградско шосе" 90).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още